T&A: Mitä tapahtuu hiipumassa olevalle tähdelle? Kiihdyttää vauhtia, vaikka sen pitäisi hidastua

Texasin yliopiston tutkija J. Craig Wheeler kiinnitti huomionsa Betelgeusen outoon pyörimisvauhtiin ja alkoi tutkia asiaa.

Punainen ylijättiläistähti Betelgeuse käyttäytyy oudosti, kertoo Tähdet ja avaruus -lehti Texasin yliopistossa tehdyn tutkimuksen pohjalta.

Yksi tähtitaivaan kirkkaimmista tähdistä on elinkaarensa loppupäässä, joten sen pitäisi myös hidastaa pyörimisvauhtiaan. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan päinvastoin, Betelgeuse pyörii peräti 150 kertaa odotettua nopeammin, lehti kertoo.

Texasin yliopiston tutkija J. Craig Wheeler kiinnitti huomionsa tähden outoon pyörimisvauhtiin ja alkoi tutkia asiaa. Hän keksi teorian, jonka mukaan Betelgeusella oli syntyessään kaksoistähtikumppani, jonka se sittemmin nielaisi superjättiläiseksi paisuttuaan. Nielaisussa kumppanitähden liike olisi siirtynyt Betelgeuseen.

Jos tämä teoria pitäisi paikkansa, Betelgeusen ympäriltä pitäisi löytyä tästä kielivää materiaa.

– Aloin tutkia Betelgeusesta kertovaa kirjallisuutta, ja kävi ilmi, että sen ympärillähän on materiakuori vain hieman omaa arvaustani lähempänä, Wheeler kertoo yliopiston julkaisussa.

Betelgeusen pyörimisvauhdille on esitetty myös muita teorioita, mutta Wheelerin teoria selittää sekä pyörimisen että materiakuoren.

Ylijättiläistähden historiaa ei tarkkaan tiedetä. Wheelerin mukaan fakta on kuitenkin se, että Betelgeuse on ollut jonkinlaisessa törmäyksessä noin 100 000 vuotta sitten sen laajennuttua punaiseksi ylijättiläiseksi.

Texasin yliopiston julkaisun pääset näkemään tästä.