T&A: Mitä tapahtuu hiipumassa olevalle tähdelle? Kiihdyttää vauhtia, vaikka sen pitäisi hidastua

Texasin yliopiston tutkija J. Craig Wheeler kiinnitti huomionsa Betelgeusen outoon pyörimisvauhtiin ja alkoi tutkia asiaa.

Punainen ylijättiläistähti Betelgeuse käyttäytyy oudosti, kertoo Tähdet ja avaruus -lehti Texasin yliopistossa tehdyn tutkimuksen pohjalta.

Yksi tähtitaivaan kirkkaimmista tähdistä on elinkaarensa loppupäässä, joten sen pitäisi myös hidastaa pyörimisvauhtiaan. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan päinvastoin, Betelgeuse pyörii peräti 150 kertaa odotettua nopeammin, lehti kertoo.

Texasin yliopiston tutkija J. Craig Wheeler kiinnitti huomionsa tähden outoon pyörimisvauhtiin ja alkoi tutkia asiaa. Hän keksi teorian, jonka mukaan Betelgeusella oli syntyessään kaksoistähtikumppani, jonka se sittemmin nielaisi superjättiläiseksi paisuttuaan. Nielaisussa kumppanitähden liike olisi siirtynyt Betelgeuseen.

Jos tämä teoria pitäisi paikkansa, Betelgeusen ympäriltä pitäisi löytyä tästä kielivää materiaa.

– Aloin tutkia Betelgeusesta kertovaa kirjallisuutta, ja kävi ilmi, että sen ympärillähän on materiakuori vain hieman omaa arvaustani lähempänä, Wheeler kertoo yliopiston julkaisussa.

Betelgeusen pyörimisvauhdille on esitetty myös muita teorioita, mutta Wheelerin teoria selittää sekä pyörimisen että materiakuoren.

Ylijättiläistähden historiaa ei tarkkaan tiedetä. Wheelerin mukaan fakta on kuitenkin se, että Betelgeuse on ollut jonkinlaisessa törmäyksessä noin 100 000 vuotta sitten sen laajennuttua punaiseksi ylijättiläiseksi.

Texasin yliopiston julkaisun pääset näkemään tästä.

Uusimmat

Tiede

Ufotutkija ja uskontotieteilijä Jaakko Närvä, 45, on harvinaisuus tiedeyhteisössä – "Epäilijät saattavat naureskella ja kokevat, että ufohavainnot ovat helposti selitettävissä"

70-luvulla sattunut tapaus hämmästyttää yhä: ruotsalaisupseerin auto sammui maaseututielle – hakkuuaukealla surisi sileä, munanmuotoinen esine, joka hohti valoa vihreästä valkoiseen

Taustamelu häiritsee erityisesti lapsia – kyky keskittyä yhteen äänilähteeseen kehittyy iän myötä

Alle sadan vuoden päästä ruokaa ei riitä kaikille, jos jatkamme näin – Yhdellä toimenpiteellä pystyisimme ruokkimaan kymmenen miljardia ihmistä

Suomalaistutkijoilta merkittävä askel kohti kvanttitietokonetta – "Tavoite on tehdä mahdottomista tehtävistä mahdollisia"

Juttelitko taas autollesi? Ei hätää, melkein jokainen puhuu itsekseen

Koiran persoonallisuus voi muuttua iän myötä – aggressiivisuus suurimmillaan, kun koira on 6–8-vuotias

Tappajarobotti ei väsy, stressaa eikä mieti sodan etiikkaa – tulevaisuuden aseet etsivät vihollisia itsenäisesti

Höpöttele vaikka ääneen kotona – näin onnistut aktivoimaan nuorena opittua vierasta kieltä

Astronautit halutaan takaisin Kuuhun – edellinen kerta vuonna 1972

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.