Tiedemiehet saattoivat onnistua mahdottomassa – näemme ehkä pian ensimmäisen valokuvan mustasta aukosta

Tiedemiehet ovat todennäköisesti saaneet kuvattua Linnunradan keskustassa sijaitsevan supermassiivisen Sagittarius A*-aukon ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa. Saavutus olisi valtava, sillä galaksimme keskusta on kymmenien tuhansien valovuosien päässä.

Projektia toteuttava Event Horizon Telescope (EHT) -hanke on olliut käynnissä jo vuosia. Kuvaus ja sen tuottamien valtavien tietomassojen käsittely kuitenkin vie pitkään. Nyt näyttää siltä, että hankkeen edustajat ovat esittelemässä ensimmäisen teleskoopin tuottaman kuvan. Tiedotustilaisuus järjestetään keskiviikkona 10.4.

Varsinaista valokuvaa aukosta on mahdotonta saada, sillä valokuvaan tarvittava valo imeytyy mustaan aukkoon kokonaan. Meillä on kuitenkin mahdollisuus nähdä sen siluetti, eli varjokuva ympäröivässä valossa. Mustan aukon valtava painovoima vääristää ja voimistaa takanaan olevia valonlähteitä, joten sen havainnointi helpottuu.

Uusimmat

Tiede

Tutkijanaisia vähätellään ja syrjitään edelleen, vaikka ongelma on ollut tiedossa pitkään – Lue ehdotukset epäkohdan selättämiseksi

Yhdysvaltalaiset uskovat, että vuonna 2030 robotit auttavat kotona ja matkustus sujuu kapselissa – "Suomessa sorrutaan liian usein parantamaan vanhaa"

Tuore keksintö narauttaa somen valetilit – pian voivat paljastua myös valheita levittävät trollit

Aivotutkija kertoo, miksi juuri tietyt ihmiset rakastuvat toisiinsa: "Ellemme voisi säädellä tunteitamme, harrastaisimme seksiä kenen tahansa kanssa"

Punatukkaisilla on useita erikoispiirteitä – hiustenväri voi vaikuttaa jopa uravalintaan

Kansalle maistuu taas älyvapaa vappuhuumori: "En minä juopottele, mitä nyt kännissä tulee otettua pari kaljaa"

Teinit innostuivat vappupalloista, some nostaa foliopallojen suosiota – "Pallot ovat nyt suosionsa huipulla"

Syöpädiagnoosi oli Jarkolle, 38, helpotus – syöpähoitoihin ollaan Suomessa yleensä tyytyväisiä

Kännykkä vie perheen yhteistä aikaa – yhteiset ateriat ja harrastukset ovat vähentyneet

Eläimissäkin on homoja, mutta homopelkoa tuntee vain ihminen – nisäkkäiden lisäksi homosuhteita on esimerkiksi linnuilla ja sammakkoeläimillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.