Tutkimus: Naisten seksipilleristä enemmän ongelmia kuin hyötyä

Tutkijoiden mukaan flibanseriini vaikuttaa haluttomuuteen varsin vähäisesti, etenkin kun otetaan huomioon sivuvaikutukset.

Naisten seksipilleri näyttää aiheuttavan enemmän ongelmia kuin hyötyjä, kertoo uusi tutkimus.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston asiantuntijapaneeli hyväksyi flibanseriinin naisen seksuaalisen haluttomuuden lääkehoidoksi viime elokuussa. Yhteenvetotutkimus arvioi hoitoa kahdeksan tutkimuksen tulosten perusteella ja kyseenalaistaa päätöksen.

Keskimäärin sadan milligramman päivittäinen annos lisäsi haluttomien naisten positiivisiksi kokemien seksitapahtumien määrää verrattuna lumeryhmään. Lisäys oli noin 0,5 tapahtumaa kuukaudessa lähtötason ollessa 2,5 tapahtumaa kuukaudessa. Asiaa arvioitiin keskimäärin kuuden kuukauden kuluttua hoidon alusta. Aineisto kattaa noin kuusi tuhatta naista.

Flibanseriinia saaneet kuitenkin keskeyttivät hoidon sivuvaikutusten takia yli kaksi kertaa useammin kuin lumetta saaneet. He raportoivat uneliaisuudesta ja sekavuudesta neljä kertaa enemmän sekä pahoinvoinnista ja väsymyksestä kaksi kertaa enemmän kuin verrokkiryhmäläiset. Sivuvaikutuksia tavattiin 10–20 prosentilla hoitoryhmään kuuluvista.

Tutkijoiden mukaan flibanseriini vaikuttaa haluttomuuteen varsin vähäisesti, etenkin kun otetaan huomioon sivuvaikutukset. Heidän mukaansa ainetta pitäisi vielä tutkia erityisryhmissä, kuten somaattisesti ja psyykkisesti sairailla.

Flibanseriini ei ole miesten Viagraan verrattava valmiste, sillä se vaikuttaa aivoihin eikä sukuelinten verenkiertoon.

Tutkimus on julkaistu Jama Internal Medicine -lehdessä. Suomessa siitä kertovat Lääkärilehti (16/2016) ja sen sähköinen yleisöversio Potilaan Lääkärilehti.

Lähteet: Jama Internal Medicine, Potilaan Lääkärilehti

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2497781&resultClick=24

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/naisen-seksipilleri-ndash-ongelmia-enemman-kuin-hyotya/#.VyCWsWdf1aQ

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Koronavirus on surmannut jo 700 000 henkeä, mutta ihmiskunnan historiasta löytyy pahempiakin tappajia – Musta surma tuhosi 1300-luvulla jopa puolet Euroopan väestöstä

Luonnollinen plasebovaikutus on tärkeä osa hoitotyötä – "Huomattava osa vaikutuksesta tulee siitä, että lääkäri ottaa potilaan tosissaan, kuuntelee häntä ja tutkii hänet", professori Pekka Louhiala sanoo

Sanojen mukana kääntyy kulttuuri – "Kun kääntäjä tekee työnsä hyvin, se ei näy", käännöstieteen professori Esa Penttilä sanoo

Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo

Millaista sinun sisusi on? Sisupiirteiden tunnistaminen voi auttaa ehkäisemään työuupumusta

Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

"Jokaisella sotilaalla on oikeus tulla haudatuksi", Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo – myös kaatuneita suomalaisia löytyy yhä

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliselle tiedekunnalle 2,4 miljoonan rahoitus Suomen Akatemialta – yhteensä akatemiahankkeille jaettiin 45,7 miljoonaa euroa

Suomi lähetti ensimmäisen satelliittinsa vasta 2017, mutta nyt niitä on avaruudessa jo seitsemän – "On opittu rakentamaan myös Trabanteja, kun ennen tehtiin pääosin Porscheja"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.