Tutkimus: Nuorten ja naisten luovuttamaan vereen saattaa liittyä enemmän riskejä

Iäkkäämmät luovuttajat ovat usein terveempiä kuin nuoret. Naisten punasolut heikentyvät altistuessaan adrenaliinille.

Henkilöt, jotka saavat verensiirrossa nuorten tai naisten verta, saattavat olla suuremmassa vaarassa menehtyä kuin muut verensiirtopotilaat, selviää uudesta kanadalaistutkimuksesta. Tulokset perustuvat 30 000 potilaan verensiirtoihin neljässä kanadalaissairaalassa vuosina 2006–2013. Siirrot olivat peräisin 81 000 eri luovuttajalta.

Potilailla, jotka saivat alle 30-vuotiaan verta, oli kuusi–kahdeksan prosenttia suurempi riski kuolla kuin niillä, jotka saivat 40–50-vuotiaan verta. Samansuuruinen vaikutus havaittiin potilailla, jotka saivat verta naisilta. Lisäksi vaikutukset kasaantuivat niillä, jotka saivat useita kertoja alle 30-vuotiaan tai naisen verta.

Kuusi–kahdeksan prosenttia suurempi kuolleisuus ei kuulosta kovin suurelta yksilötasolla, mutta tutkijoiden mukaan laajemmin sen vaikutus voi olla merkittävä. Samansuuntaisia tuloksia on saatu tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu elinsiirtoja.

Tutkimuksesta ei selviä, mistä yhteydet johtuvat. Yksi selitys on, että iäkkäämmät luovuttajat ovat usein terveempiä kuin nuoret luovuttajat. Nuorissa on enemmän luovuttajia, joiden terveysongelmat ovat vielä piilossa. Lisäksi naisten ja miesten punasolut reagoivat eri tavoin altistuessaan adrenaliinille. Naisten punasolut hieman heikentyvät silloin.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä. Suomessa siitä kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.