VTT: Pudonneista puunlehdistä saadaan hyödyllisiä raaka-aineita teollisuudelle

Taivasalla lahoavat lehtijätteet lisäävät hiilidioksidipäästöjä.

Syksyllä ei suomalaisilla tonteilla ole pulaa kellastuneista puunlehdistä. Puista pudonneille lehdille on ollut hyvin vähän käyttöä. Ne jätetään maahan, kompostoidaan tai poltetaan. Seurauksena on kaatopaikkojen täyttyminen ja hiilidioksidikuorman kasvaminen. Niistä voidaan kuitenkin Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusten mukaan saada luonnollisia väriaineita ja hyödyllisiä raaka-aineita teollisuudelle

– Syksyn pudonneet lehdet sisältävät paljon kiinnostavia ainesosia, kuten väriaineita, hiilihydraatteja, proteiineja sekä haitallisten bakteerien kasvua estäviä yhdisteitä. Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittää lehdille käsittelymenetelmiä, joita esimerkiksi kosmetiikka-, tekstiili-, rehu- ja elintarviketeollisuus voivat tulevaisuudessa hyödyntää, VTT lupaa.

– Syksyn lehdet saavat värinsä keltaisista ja oransseista karotenoideista sekä punaisista antosyaaneista. Luonnon väriaineiden tarve eri teollisuuden aloilla on voimakkaassa kasvussa maailmanlaajuisesti, ja näillä väriaineilla on myös ihmisen terveyttä edistäviä vaikutuksia. Syksyiset lehdet sisältävät väriaineiden lisäksi myös monia muita hyödynnettäviä yhdisteitä, kuten fenoleja, ligniiniä, hiilihydraatteja ja proteiinia, VTT jatkaa.

VTT:n kehittämässä prosessissa puutarhoista ja puistoista kerätyt lehdet kuivataan, jauhetaan ja uutetaan. Kehitystyö on edennyt pilotointivaiheeseen Lassila & Tikanojan Otaniemen alueelta keräämän lehtimateriaalin turvin. Eritystä huomiota on kiinnitetty koko prosessin ympäristöystävällisyyteen ja tuotettujen yhdisteiden turvallisuuteen.

– Löysimme laboratoriokokeissa useita lupaavia vaihtoehtoja lehtien hyödyntämiseksi. Parhaillaan on käynnissä pilotointikokeet, jotta näemme, miten menetelmämme toimivat käytännössä ja millaisia määriä arvokkaita yhdisteitä lehdistä voidaan eristää, kertoo VTT:n erikoistutkija Liisa Nohynek.

Syyslehtien väriaineita voidaan käyttää kosmetiikassa ja tekstiilien värjäyksessä. Eri puulajien lehtien kemiallinen koostumus vaihtelee suurestikin, ja lisäarvoa voidaan saada prosessoimalla vain tietyn puulajin syyslehtiä, jolloin voidaan tuottaa entistä puhtaampia ja uusiin tuotteisiin soveltuvia yhdisteitä.

Väriaineiden uuton jälkeen jää jäljelle ravinteikasta, kotipuutarhoihin käyttökelpoista karikemassaa. Toisaalta karikemassasta voidaan jatkojalostamalla tuottaa haittamikrobien kasvua estäviä yhdisteitä, jotka soveltuvat esimerkiksi kosmetiikka- ja hygieniatuotteisiin.

Nohynek arvioi, että VTT:llä kehitetyt menetelmät soveltuvat raakamateriaalin jalostajille sekä tekstiili- ja kosmetiikkateollisuudelle. Lisäksi jäännösmateriaali tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia sekä puutarha-alan että kosmetiikka-, hygienia- ja lääkealan yrityksille.

Syyslehdille on mahdollista kehittää muitakin käyttökohteita. Lehdistä saatavat yhdisteet saattavat soveltua käytettäviksi elintarvikkeiden väri- ja säilöntäaineina sekä ravintolisinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Koiran ruoasta voi tehdä ilmastoystävällisempää muutamilla vinkeillä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

Digitaalinen media voi lisätä nuorten kouluintoa – silti sitä hyödynnetään kouluissa vähän, koska opettajien ymmärrys ei riitä

Nauru tekee hyvää, mutta siihen liittyy myös vallankäyttöä – "Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista, ja on jopa ajateltu, etteivät naiset ole hauskoja"

Syömällä voi pelastaa maailman, mutta väärin keitetty aamukahvi voi pilata yrityksen – hiilijalanjäljen laskeminen on ilmastoruoan vaikeus

Uusi tutkimus: Ihmisen aiheuttama ympäristönmuutos ei olekaan tuore ilmiö

Työnantaja, näin pienellä teolla voit auttaa työntekijöitäsi jaksamaan

Sodat ovat entistä raaempia, mutta tutkija haluaa pysyä optimistisena: "Todella vaikeatkin konfliktit siirtyvät rauhanprosessiin"

Suomi oli maailman etsityimpien terroristien piilopaikka

Vuorotyötä tekevä yksinhuoltajaäiti pyörittää arjen palapeliä – aihetta tutkittu Suomessa ensimmäistä kertaa tieteellisesti

Hiilijalanjälki on tuttu mutta entä vesijalanjälki? Uusilla farkuilla se on noin kolmen kuukauden suihkujen verran

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.