Viikonlopuksi Marsiin: avaruusturismi ei ole enää pelkkää scifiä – Katso, miltä revontulet näyttävät avaruudesta käsin!

Avaruus kiinnostaa myös matkailijoita. Mahdollisesti vuonna 2017 aletaan tarjota avaruushyppyjä turisteille.

– Kaksi yhtiötä myy jo lippuja. Aiemmin turisteille on tarjottu vain useiden päivien lentoja kansainvälisillä avaruusasemilla. Lennoille piti valmistautua pitkällä treenillä ja jotka maksoivat kymmeniä miljoonia per turisti. Avaruushypyt puolestaan tehdään lentokonetyyppisellä pikkusukkulalla. Matkalla vain käväistään avaruuden rajoilla, noin 100 kilometrin korkeudessa. Siellä ollaan noin viisi minuuttia painottomassa tilassa ja palataan kotiin. Hinnatkin ovat maltillisempia, noin 250 000 dollaria per lippu, kertoo Helsingin yliopiston astrofysiikan apulaisprofessori Peter Johansson.

– Avaruuslennoilla on yhä tavallisiin lentokoneisiin verrattuna paljon suuremmat riskit. Yleisesti ottaen miehitettyjen avaruuslentojen onnettomuustodennäköisyys on noin prosentin luokkaa, joten on hyvinkin mahdollista, etteivät kaikki turistit palaa lennoilta. Itse voisin harkita avaruuspiipahdusta, kunhan lennot ovat vakaammalla pohjalla. Antaa yhdysvaltalaisten kokeilla ensin, virnistää Johansson.

Vuonna 2050 avaruusturismi on arkea

Peter Johansson kuitenkin uskoo, että vuonna 2050 avaruusturismi on jo arkipäivää.

– Hinnat tulevat alas, kun tekniikka menee eteenpäin. Täyttä scifiä eivät ole enää avaruushotellitkaan, jonne voisi lähteä viikonlopunviettoon. Jo nyt avaruusasemilla on kokeiltu pehmeäseinäisiä moduuleita, jotka puhalletaan auki vasta avaruudessa, Johansson valottaa.

Lipun voisi tilata netistä ja Pohjois-Ruotsin Kiirunasta tulisi mahdollisesti suuri avaruusturistikeskus.

– Ei tarvitse mennä Suomesta sen pidemmälle, jos haluaa avaruuteen. Ja 100 kilometrin korkeudesta pääsee näkemään revontulet ylhäältä päin. Se on aika vaikuttava näky, vinkkaa Johansson.

Uusimmat

Tiede

Ufotutkija ja uskontotieteilijä Jaakko Närvä, 45, on harvinaisuus tiedeyhteisössä – "Epäilijät saattavat naureskella ja kokevat, että ufohavainnot ovat helposti selitettävissä"

70-luvulla sattunut tapaus hämmästyttää yhä: ruotsalaisupseerin auto sammui maaseututielle – hakkuuaukealla surisi sileä, munanmuotoinen esine, joka hohti valoa vihreästä valkoiseen

Taustamelu häiritsee erityisesti lapsia – kyky keskittyä yhteen äänilähteeseen kehittyy iän myötä

Alle sadan vuoden päästä ruokaa ei riitä kaikille, jos jatkamme näin – Yhdellä toimenpiteellä pystyisimme ruokkimaan kymmenen miljardia ihmistä

Suomalaistutkijoilta merkittävä askel kohti kvanttitietokonetta – "Tavoite on tehdä mahdottomista tehtävistä mahdollisia"

Juttelitko taas autollesi? Ei hätää, melkein jokainen puhuu itsekseen

Koiran persoonallisuus voi muuttua iän myötä – aggressiivisuus suurimmillaan, kun koira on 6–8-vuotias

Tappajarobotti ei väsy, stressaa eikä mieti sodan etiikkaa – tulevaisuuden aseet etsivät vihollisia itsenäisesti

Höpöttele vaikka ääneen kotona – näin onnistut aktivoimaan nuorena opittua vierasta kieltä

Astronautit halutaan takaisin Kuuhun – edellinen kerta vuonna 1972

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.