Jämsäläinen Ida Puoliväli, 19, jättää huolettoman lukioelämän haikean tyytyväisenä – "Nyt on jo aikakin ottaa omasta elämästään enemmän vastuuta"

Jämsäläisen Ida Puolivälin, 19, mieli on haikea, mutta samalla hän on oikein tyytyväinen. Lukiourakka on saatu pakettiin, ja edessä odottavat uudet seikkailut.

– Monilla on varmasti omasta tulevaisuudesta stressiä, mutta uudet ylioppilaat lienevät enimmäkseen helpottuneita siitä, kun koulu loppuu.

Ylioppilaskokeiden alustavat tulokset vaikuttivat Puolivälin mielestä hyviltä. Ne lähtivät tarkistettavaksi ylioppilastutkintolautakuntaan C:tä parempina.

– Minulle oli aivan selvää jo peruskoulussa, että haluan lukioon. Aika lukiossa oli kaikin puolin hieno kokemus, ja lukio-opinnot sopivat minulle hyvin. Yhteisöllisyys on ollut tärkeä juttu opintojen aikana. Koen, että muutenkin lukioikä on aikaa, jolloin kasvaa henkisesti, Puoliväli pohtii vuosiaan Jämsän lukiossa.

Hän toivoo, että omien lukiovuosiensa aikana hänestä on kasvanut fiksu, vastuuntuntoinen ja elämässä pärjäävä nuori.

Puoliväli haki yhteishaussa ammattikorkeakouluun pääkaupunkiseudulle.

– Haluan sosionomiksi. Hain Diakiin, eli toivon pääseväni kirkon nuorisotyöhön, hän kertoo.

Puoliväli on itsekin ollut aktiivinen kävijä seurakunnan nuorisotoiminnassa.

– Minusta on mukava olla osallisena kaikenlaisessa tekemisessä. Nuorisotyössä myös työntekijänä on valinnanvaraa.

Sosionomin opinnot tarjoavat monenlaisia urapolkuja, jos työ seurakunnassa ei syystä tai toisesta ottaisikaan tuulta purjeisiin.

Lukioaikana elämä on ollut melko huoletonta. Puoliväli pohtii, ettei asioista ole vielä tarvinnut ottaa liian paljon vastuuta, ja vanhemmilla asuessa elämä on ollut melko helppoa. Tästä eteenpäin velvollisuuksia kasaantuu harteille enemmän.

– Nyt on jo aikakin ottaa omasta elämästään enemmän vastuuta, Puoliväli sanoo.

Tuttu lukiokaveriporukka on hajaantunut jo aiemmin Puolivälin vaihto-oppilasvuoden takia. Samaan aikaan aloittaneet vuosikurssilaiset valmistuivat jo viime vuonna. Haikealta tuntuu silti, sillä lukio on sitonut porukkaa yhteen yli vuosikurssirajojen.

– Myös opetus Jämsän lukiossa on ollut tasokasta ja opettajat sekä lukiohenki hyviä.

Tärkeimmiksi muistoiksi Puolivälin mieleen jäävät perinteiset lukiolaisten juhlat kuten puurojuhlan, potkiaiset ja vanhojen tanssit. Kiitosta saa myös koko kotipaikkakunta.

– Jämsässä on ollut hyvä kasvaa. Vaikka tämä on pieni kaupunki, en koe menettäneeni mitään. Täällä moni asia toimii hyvin, esimerkiksi koulut. Nyt on kiva lähteä jo muualle, isompiin ympyröihin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .