Kaverit kertoivat Hamidille, 22, etteivät maahanmuuttajat pärjää lukiossa – nyt hän valmistuu ylioppilaaksi ja kannustaa kaikkia samalle tielle

”Älä mene lukioon. Ei me maahanmuuttajat pärjätä siellä.”

Näin ystävät ja läheiset varoittivat afganistanilaista Hamid Aebadia, kun hän haki toisen asteen opintoihin vuonna 2016. Reaktio ei tullut Aebadille yllätyksenä.

– Monet maahanmuuttajat pelkäävät lukiota. He ajattelevat, että se on meille kielen vuoksi mahdottoman vaikeaa, hän selittää.

Aebadi saapui Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 2013. Matka vei Lapinlahdelta Jyväskylään, ja tänä keväänä 22-vuotias mies valmistuu ylioppilaaksi Schildtin lukiosta.

Persiaa äidinkielenään puhuva Aebadi kertoo, että suomen kielellä opiskelu oli hankalaa, mutta urakasta selvisi ahkeralla harjoittelulla. Opettajat olivat ymmärtäväisiä ja hän sai tarvittaessa tukea. Aebadi opetteli kieltä paljon myös itsenäisesti esimerkiksi kirjoja lukemalla.

– Minun piti tavallaan tehdä kaksinkertainen määrä töitä suomenkielisiin verrattuna, hän muistelee.

Lukiossa ongelmia tuotti myös suomalaisten kanssa ystävystyminen. Aebadi arvelee, että taustalla vaikuttivat täkäläisten varovaisuus ja suomalaiseen kulttuuriin usein liitettävä oman tilan kaipuu. Mies kertoo ymmärtävänsä suomalaisten ajattelutapaa:

– Varovainen pitääkin olla. Nykyään ei pysty luottamaan ihan keneen tahansa.

Epäasiallista kohtelua Aebadi ei ole kohdannut lukiossa lainkaan ja muualla Jyväskylässä vain vähän. Muissa Suomen kaupungeissa vieraillessaan hän sen sijaan kertoo törmänneensä myös rasismiin.

Vapaa-aikanaan Aebadi harrastaa jalkapalloa ja ohjelmointia. Hän suoritti Helsingin yliopiston ohjelmoinnin opintokokonaisuuden osana lukio-opintojaan. Kiinnostus aihetta kohtaan heräsi aikoinaan persiankielisestä elokuvasta, jossa seikkaili taitava koodari.

– Ohjelmoinnilla pyöritetään nykyään maailmaa. Monista vaikeista asioista voi tehdä helppoja sen avulla, Aebadi perustelee innostustaan.

Hänen urahaaveensa ovat kuitenkin liittyneet jo lapsesta saakka lääketieteeseen. Iranissa asuessa unelma tuntui täysin epärealistiselta, sillä afganistanilaisten opiskelu- ja työmahdollisuudet ovat maassa tiukasti rajatut. Nyt kaikki on mahdollista ja edessä siintävät pääsykokeet.

Aebadi haluaa olla yksi esimerkki siitä, että myös maahanmuuttajataustaiset pärjäävät lukiossa. Hän toivoo, että mahdollisimman moni päästäisi irti ennakkoluuloistaan ja lähtisi rohkeasti opiskelemaan.

– Kielitaito kyllä kasvaa lukion edetessä. Täällä on kiva oppia ja samalla saa myös uusia ystäviä, mies vakuuttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .