Lyseon Yada Ruppert, 18, luki ensimmäisten joukossa ylioppilaaksi tiiviissä neljän hengen ryhmässä – yksi taitoi musiikin, toinen matematiikan ja kolmas suomen

Äänekoskelainen Yada Ruppert valmistuu ylioppilaaksi ensimmäisten joukossa uudelta tiimilinjalta Jyväskylän Lyseon lukiosta. Tiimilinjalla monet lukiokurssit oli koottu isommiksi ilmiöpohjaisiksi oppimiskokonaisuuksiksi. Opiskelijat pysyivät tiiviissä neljän hengen ryhmissä, joihin jokainen antoi oman erilaisen panoksensa. Ruppert, 18, päätyi tiimilinjalle puolivahingossa lukio-opintojen alussa.

– Kun pääsin Lyseon lukioon, piti täyttää lomake, jossa ilmoittauduttiin tiimilinjalle. En silloin vielä tiennyt siitä oikeastaan mitään. Ajattelin, etten tässä mitään menetäkään. Sinne jäin, ja kaikki meni tosi hyvin.

 

Tiimilinjalla opiskellaan paljon eri aineita yhdistäviä kokonaisuuksia, ja luokassa voi samaan aikaan olla useampia opettajia. Tiimilinja antaa opiskelijalle uudenlaista vapautta valita opiskeltavia aiheita omien kiinnostusten ja erityistaitojensa mukaan. Ruppertin ryhmään kuului yksi musikaalisesti, yksi matemaattisesti ja yksi suomen kielessä lahjakas oppilas, eikä ryhmää muutettu lukioaikana kertaakaan. Ruppert toi ryhmään vieraskielistä osaamista.

– Tiimiltä sai paljon tukea opiskeluun. Oli helpompaa suorittaa itselle vaikeita opintoja, kuten äidinkieltä ja yhteiskuntaoppia, kun sai apua omalta ydinryhmältä. Opettajatkin toimivat tiimeinä, jolloin monet eri oppiaineet ja opetukselliset osaamiset yhdistyvät isommiksi kokonaisuuksiksi.

Ruppert on monikulttuurisesta perheestä ja hänen kielitaitonsa on karttunut kotona, mutta myös viime kesänä Yhdysvalloissa, missä hän toimi leirinohjaajana.

– Kokemus oli kulttuurishokki, vaikka olen aiemmin käynyt Yhdysvalloissa ja olen itsekin puoliksi amerikkalainen. Vietin kaksi ja puoli kuukautta täysin vieraassa paikassa Wisconsinin lähistöllä.

Ruppertin isä on amerikkalainen ja äiti saksalainen. Yada ja hänen veljensä on adoptoitu Thaimaasta. Äänekoskella varttunut Ruppert näkee monikulttuurisuudessa sekä huonoja että hyviä puolia.

– Kielitaito on kasvanut ja kulttuurista ymmärrystä on karttunut, mutta pienellä paikkakunnalla kasvamisessa saattaa välillä tulla vähän ulkopuolinen olo oman kulttuurisen taustansa kanssa.

Ruppertin mukaan tiimilinja oli kaikessa hyödyllisyydessään melko työläs väylä. Töitä tehtiin myös vapaa-ajalla. Hiljattain tiimilinjan opiskelijat järjestivät muun muassa Hackathon-tapahtuman, jossa nuoret ratkaisivat yhdessä toisen ja korkea-asteen koulutuksen ongelmia. Nyt on aika hengähtää, ja Ruppert pitää välivuoden. Sen jälkeen hän aikoo hakea oikeustieteelliseen.

Lue alta lisää keskisuomalaisten ylioppilaiden tarinoita.

Katso lista kaikista Keski-Suomen ylioppilaista tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .