Roope Kärkkäinen, 22, kuvitteli peruskoulun jälkeen haluavansa mahdollisimman nopeasti työelämään, mutta toisin kävi – ammattitutkinto saa nyt kaverikseen valkolakin

Koko ikänsä Jyväskylässä asunut Roope Kärkkäinen, 22, ajatteli peruskoulun jälkeen päässeensä lopullisesti eroon koulukirjoista. Nuoren miehen tavoitteena siinsi nopea siirtyminen työelämään.

Kärkkäinen valmistui vuonna 2015 talonrakentajaksi. Kolmen vuoden koulutuksen tärkeimmät opit eivät silti lopulta liittyneet työkaluilla takomiseen.

– En nähnyt hommassa minkäänlaista haastetta. Lisäksi olin vähän eri aaltopituudella alan ihmisten kanssa, Kärkkäinen muistelee.

 

Mies halusi elämältään jotain muuta. Miettimisaikaa tarjosi varusmiespalvelus, jonka aikana itseluottamus kasvoi. Reserviupseerikouluun pääseminen loi uskoa siihen, että itselle asetetut tavoitteet voi todella saavuttaa.

Kotiutumisen jälkeen Kärkkäinen alkoi käydä iltaisin aikuislukiossa ja päivisin osa-aikatöissä sähkömyyjänä. Työn ja opiskelun yhteensovittaminen sujui helposti – aikaa jäi myös saliharrastukselle. Koeviikot aiheuttivat hieman ylimääräistä päänvaivaa, sillä töiden vuoksi lukuaikaa oli vähemmän kuin päivälukiossa.

Ajoittain Kärkkäistä harmitti pakertaa lukiossa samalla, kun kaverit jo etenivät jatko-opinnoissaan. Enää hän ei kuitenkin halua murehtia menneitä. Rakennusalan opinnoistakin on hyötyä viimeistään silloin, kun vastaan tulee tarve tehdä pientä remonttia.

 

Aikuislukion edetessä miehen mielessä alkoi muodostua tarkempi kuva tulevaisuudesta. Yhteishakulomakkeeseen valikoituivat kauppatieteet sekä tietojärjestelmätiede. Numeroilla näpräämisestä ja taulukkolaskennasta nauttiva Kärkkäinen näkee itsensä tulevaisuudessa esimerkiksi laskentatoimen tehtävissä, mutta tarkkaa unelma-ammattia hänellä ei vielä ole. Tilaisuuden tullen hän työskentelisi mielellään myös ulkomailla.

Vielä hän ei kuitenkaan ole valmis jättämään kotikaupunkiaan:

– Olen kuullut kavereilta Jyväskylän opiskelijakulttuurista, ja haluan kokea sen itse, Kärkkäinen perustelee.

Muiden paikkakuntien yliopistoihin Kärkkäinen ei viitsinyt edes hakea.

Suurin osa kauppatieteiden aloituspaikoista täytetään ylioppilaskokeiden arvosanojen perusteella. Kärkkäinen ei ottanut valintaperusteista paineita kirjoituksiin valmistautuessaan. Hän uskoo, että varsinaiseen pääsykokeeseen panostaminen palkitaan opiskelupaikalla.

Kärkkäisen mielestä ylioppilasarvosanojen painoarvon kasvaminen opiskelijavalinnoissa on huono kehityssuunta. Hänen kokemustensa perusteella pelkillä ylioppilaskokeen pisteillä yliopistoon tulevat menettävät herkästi intonsa ja vaihtavat alaa. Pääsykokeisiin lukeminen puolestaan on hänestä todellinen osoitus hakijan motivaatiosta alalle.

Kärkkäinen on erittäin tyytyväinen siihen, että hän valitsi elämälleen uuden suunnan heti, kun tajusi tehneensä väärän valinnan.

– Jos olet tyytymätön tiettyyn asiaan elämässäsi, niin tee sille jotakin, hän tiivistää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .