Älä tee tätä mokaa: Suomalaisnainen maksoi veromätkynsä liian aikaisin – verottaja muisti uudella laskulla

Jyväskyläläisnainen maksoi mätkynsä hyvissä ajoin säästyäkseen ylimääräiseltä menoerältä joulukuussa. Ennakointi ei kuitenkaan kannattanut: nainen sai verottajalta uuden laskun.

– Maksoin mätkyjen ensimmäisen erän heti syyskuussa, jottei joulukuussa olisi niin tiukkaa. Jäännösveron toinen eräpäivä oli helmikuussa. Nyt verottaja kuitenkin karhuaa minulta myös toista erää jo ennen joulua, nainen ihmettelee.

Verottaja kertoo, että menettely perustuu verotusmenettelylakiin.

– Syyskuun loppuun mennessä maksetut jäännösverot kirjautuvat ennakon täydennysmaksuksi. Edellisen vuoden verotus päättyy lokakuussa ja jos jäännösveron maksaa syyskuussa, saa asiakas uuden verotuspäätöksen ja tilisiirrot. Lopun jäännösveron eräpäivä on tällöin joulukuussa, jos määrä on alle 170 euroa. Muutoin vero jaetaan kahteen erään joulukuulle ja helmikuulle, vahvistaa verohallinnon ylitarkastaja Erika Tuhkanen.

Jyväskyläläisnaisen mukaan tavallinen kansalainen ei voi arvata, että viitenumerolla varustetun jäännösverolaskun maksamalla maksaakin ennakon täydennysmaksua.

– Kirjeessä sanottiin, että jos veron maksaa ennen syyskuun loppua, tulee toisesta erästä uusi lasku. En kuitenkaan voinut olettaa eräpäivän aikaistuvan.

Tuhkanen kertoo, että asiasta tiedotetaan esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaassa sekä vero.fi-sivuillapalvelussa. Eräpäivää ei voi suoraan siirtää takaisin helmikuulle, mutta asiasta voi olla yhteydessä Verohallintoon ja sopia maksujärjestelystä.

– Maksuvaikeuksissa kannattaa ottaa yhteyttä verottajaan. Jos maksun maksaa myöhässä, tällöin summaan lisätään viivästymiskulut, Tuhkanen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .