Jyväskylän Energian johtajan ansiot kasvoivat, muiden pomojen laskivat – kaupunginjohtaja Koivisto hävisi JE:n toimitusjohtajalle lastenhoitajan vuosipalkan verran

Siinä missä Jyväskylän virkamiesjohdon verotettavat ansiotulot hieman notkahtivat viime vuonna, nousivat kaupungin suurimman yhtiön Jyväskylän Energia Oy:n (JE) toimitusjohtajan ansiot muutamalla tonnilla. JE:n toimitusjohtaja Tuomo Kantola on ollut kaupunkikonsernin kovapalkkaisin sen jälkeen, kun edellinen kaupunginjohtaja Markku Andersson jäi eläkkeelle vuonna 2015.

Virkamiesjohdon ansiotulot ovat viiden vuoden aikana kehittyneen ylös päin, mutta viime vuonna niissä näkyvät muun muassa kilpailukykysopimukseen liittyvä lomarahojen leikkaus.

 

Kaupunginjohtaja Timo Koiviston ansiotulot jäivät Kantolaan verrattuna lastenhoitajan palkan verran jälkeen, eli noin 24 000 euroa. Koivisto aloitti virassaan toukokuussa 2015, ja hänen kuukausipalkakseen määriteltiin johtajasopimuksessa 12 000 euroa sisältäen yli- ja lisätyöt. Sen lisäksi hän saa noin tuhat euroa veronalaista autoetua sekä kokouspalkkioita Jyväskylän Messut Oy:n ja Jyväskylän Kongressikeskus Oy:n hallitusten puheenjohtajan tehtävistä.

 

Koiviston peruspalkka on pysynyt samana koko virkakauden. Vuonna 2015 Koiviston ansiotulot olivat nykyistä isommat, sillä hän sijaisti alkuvuoden oman työnsä ohella jo eläkkeelle käytännössä siirtynyttä Anderssonia.

Andersson oli Suomen kallispalkkaisimpia kaupunginjohtajia, kun taas Koivisto sijoittuu samassa sarjassa matalaan päätyyn. Viimeisenä täytenä virkavuotenaan 2014 Andersson tienasi 204 000 euroa. Vielä viime vuonnakin hänen veronalaiset ansiotulonsa olivat 167 000 euroa.

 

Entä mitä Koivisto itse ajattelee siitä, että kaupungin energiayhtiön johtaja saa enemmän palkkaa kuin kaupunginjohtaja?

– Energiayhtiön johtajan palkkaa pitää verrata muiden energiayhtiöiden palkkoihin ja kaupunginjohtajan palkkaa muiden kaupunginjohtajien palkkoihin, toteaa Koivisto.

Oulun kaupungin omistaman Energia Oy:n toimitusjohtaja Juhani Järvelä tienasi viime vuonna 258 000 euroa, eli noin 62 000 euroa enemmän kuin JE:n Kantola. Oulun Energian liikevaihto oli 210 miljoonaa euroa, osinkoa kaupungille se maksoi 1,5 miljoonaa. JE:n liikevaihto oli 191 miljoonaa, osinkoa kaupungille se jakoi neljä miljoonaa euroa.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala puolestaan ansaitsi viime vuonna "vain" 151 500 euroa, koska hän astui virkaansa vasta huhtikuun alussa 13 800 kuukausipalkalla.

 

Vaikka Jyväskylän toimialajohtajiksi valittujen palkka nousi henkilökohtaisesti vuonna 2015, oli heidän palkkansa edeltäjiään eli apulaiskaupunginjohtajia pienempi. Apulaiskaupunginjohtajat poistuivat kartalta hallinnon organisaatiouudistuksessa 2015 ja heidän sijalleen tulivat toimialajohtajat 8 000 euron kuukausipalkalla.

Yksi heistä on perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo, joka työskenteli edellisessä tehtävässään vanhus- ja vammaispalvelujen vastuualuejohtajana. Viime vuoden alkaen Kallimo on ollut siirrettynä varsinaisesta virastaan Keski-Suomen maakunta- ja soteuudistuksen väliaikaishallintoon kesästä 2017 saakka. Hänen sijaisenaan toimialajohtajana toimii Ulla Kuittu.

Johtamisjärjestelmän muutoksen säästöksi laskettiin 580 000 euroa vuodessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .