"Luova hulluus tässä miestä leimaa" – IS: Timo Akselin on yksi Suomen suurimmista veronmaksajista

Lähes 16 miljoonaa euroa viime vuonna tienannut Protaconin kasvustrategian johtaja Timo Akselin oli metsäpalstalla raivaamassa, kun soittopyyntö tavoitti miehen. Akselin on nimenä tuttu, kun tarkastellaan maakunnan merkittävien veronmaksajien listaa viime vuosilta. Listakärkeen hänet nosti omistusjärjestely. Protaconin enemmistö myytiin pääomasijoittaja MB Rahastoille viime vuonna. Akselinin mukaan se oli yksi kolmesta tulevaisuuden linjavaihtoehdoista, ja nosti samalla kuusi protaconilaisia verokärkilistalle.

Ilta-Sanomien mukaan Timo Akselin maksoi viime vuonna veroja lähes 5,5, miljoonaa euroa.

– Kun meille ikää kertyy, niin vaihtoehtoina olivat eläkejärjestelyt, teollinen ostaja tai pääomasijoittaja. Ostajaehdokkaita oli paljon tällaiselle ainutlaatuiselle toimijalle. Päädyimme sijoitusrahastoon. Se kasvattaa Protaconia 4-5 vuodessa siten, että liikevaihdossa rikotaan 100 miljoonan euron raja, kertoo Akselin.

Kaikki kärkilistalle nousseet jatkavat töitä Protaconilla, ja heistä yksi on Janne Hakala-Ranta. Yrityskaupan siivittämänä tuloja kertyi yli 1,9 miljoonaa euroa.

– Vatsa ei ole täysi, eikä tätä tehdä rahan takia. Kauppa mahdollistaa meidän kasvun isommaksi. Me näemme tässä mahdollisuuden antaa töitä ja hyvinvointia Jyväskylään ja laajemmin Suomeen. Tuollainen kasvu tarkoittaa lähes tuhatta työpaikkaa. Kasvullemme on välttämätöntä myös kansainvälistyminen. Toistaiseksi yritysostomme ovat olleet jonkin verran Jyväskylä-painotteiset, mutta jatkossa osaamista haetaan laajemmalta alueelta, toteaa Hakala-Ranta, joka toimii  Protacon Solutionin toimitusjohtaja.

 

Protacon tarjoaa palveluita prosessi- ja laitossuunnitteluun, on teollisuuden integraattori, tuotekehityksen teknologiakumppani sekä digitaalisen palveluliiketoiminnan erikoisosaaja. Osaamista on tarjolla teollisuuspajan lattialta aina pilvipalveluihin. Järjestelmiä ovat ostaneet mm. energiayhtiö Gasum, teollisuudelle moottoreita ja generaattoreita valmistava ABB, säteilyaltistumista mittaava Doseco ja UPM.

– Lähes kaikki autojen katsastuksista hoituu meidän kehittämällä pilvipalvelulla ja 70 prosenttia energiaksi poltettavan materiaalin kuljetuksista organisoidaan meidän kehittämässä palvelussa. MB Rahastoilla ajurina on digitalisaatio ja alustana Protacon, tiivistää Akselin.

Itse kauppaan johtanut yhteydenotto tuli tammikuussa.

– Yhteinen sävel löytyi tavatessa. Pääomasijoittajan kasvuohjelma on kunnianhimoinen. Ohjelman jälkeen vaihtoehdot ovat myynti tai pörssi. Juhannuksena kauppa klousattiin ja allekirjoitus oli 16. elokuuta. Sen jälkeen olen tehnyt 5 kasvuun liittyvää yritysostoa ja vielä muutamia on edessä. Kokonaisuuteen istuvien yritysten löytäminen on minun työsarkaa nykyisin ja yrityksellä on jo uusi operatiivinen johto, kertoo Akselin.

 

Yritys on perustettu vuonna 1990. Nykyisin yhtiössä työskentelee noin 350 henkeä ja konsernin liikevaihto on noin 35 miljoona euroa. Perustamisen aikaan Suomi syöksyi lamaan ja pian yhtiön talouslaiva ui syvällä. Akselin tarttui määrätietoisesti ruoriin.

– Alkua vaikeampi jakso tuli 90-luvun lopussa, kun olimme uusineet paperikoneita Jämsänkoskella ja Kankaalla. Tuolloin paperiteollisuusasiakkaat jäivät tauolle, ja kouluttamamme osaajat hakeutuivat muille töihin. Luova hulluus tässä miestä leimaa. Kohtaamani vaikeudet vain kasvattavat kierroksia, sanoo Akselin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .