Verotietojen julkisuutta halutaan tiukentaa

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää selvänä, että EU aikoo tiukentaa lainsäädäntöä verotietojen julkisuudesta. EU-komissio ilmoitti, että Suomen käytäntö julkistaa verotietoja saattaa rikkoa yksityisyyden suojaa.

- Uusi teknologia ja journalismi on näköjään aika vaikea sujuvasti sovittaa yhteen nykyisen direktiivin mukaan. EU ihan varmasti muuttaa tietosuojadirektiiviä niin, että journalistisen tarkoituksen seikat otetaan paremmin huomioon, Aarnio arvioi perjantaina STT:lle.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta pitää Suomen lainsäädäntöä poikkeuksellisena Euroopassa. Hänen mukaansa EU-komissio voi viime kädessä ratkaista asian myös niin, että se panee vireille kanteen EU-tuomioistuimessa.

- En itse pidä kuitenkaan verotietojen julkisuutta erityisen isona yksityisyysloukkauksena, vaan pikemminkin yhteiskunnallisen keskustelun kannalta tärkeänä, Mäenpää huomautti.

Monet etujärjestöt toivovat, että verotietojen julkisuutta rajattaisiin. Elinkeinoelämän keskusliitosta muistutetaan, että esimerkiksi pörssiyhtiöiden johtajien tulot julkaistaan yritysten vuosikertomuksissa.

Myös Veronmaksajain keskusliitossa lainmuutos verotietojen julkisuuden rajaamisesta otettaisiin mieluusti vastaan.

Tietosuojavaltuutettu Aarnion mielestä verotietojen salaaminen ei ole kuitenkaan varteenotettava vaihtoehto.

- Jos ollaan ihan tarkkoja, julkisuuden ja tietosuojan välistä vastakkainasettelua ei välttämättä ole edes olemassa. Ainoa hyväksyttävä juttu on järkevä tasapaino näiden kahden asian välillä.

Lue kaikki veroaiheiset jutut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Verotettavien kotikunta on nyt salainen