Verottaja teki selvänäkijästä miljonäärin – perheenäiti tienasi oikeasti 9 000 euroa

Verohallinnon ilmoittamien verotietojen mukaan Laura Roineen tulot olisivat olleet massiiviset 933 655 euroa.

Verohallinnon keskiviikkona antamissa verotiedoissa oli iso virhe, joka aiheutti sydämentykytyksiä Laura Roineelle. Nelikymppinen äiti pompsahti Keski-Suomen verotietojen kahdenkymmenen kärkeen ja ansiotuloissa peräti kakkoseksi lähes miljoonan tuloillaan.

Verohallinnon ilmoittamien verotietojen mukaan Roineen tulot olisivat olleet massiiviset 933 655 euroa. Myös mätkyt olivat jättimäiset: maksettavaa jäännösveroa oli peräti puoli miljoona, 475 173 euroa.

Keskisuomalainen tavoitti Roineen, joka oli todella ihmeissään tilanteesta. Roine tekee töitä ennustajana, selvänäkijänä ja astrologina. Hänet on nähty esimerkiksi ennustamassa Astraltv:ssä Jim- ja Liv-kanavilla.

Roine kuvailee omien tulojensa olleen vuonna 2016 noin 9 000 euroa.

– Olin silloin äitiyslomalla ja sain äitiys- ja vanhempainrahaa, Roine sanoi.

Käytännössä Roineen tulot ovat siis tämän hetken verotiedoissa satakertaiset. Roine on tehnyt asiasta oikaisuvaatimuksen verottajalle.

Kolme mahdollista syytä

Verohallinto ei voi kommentoida yksittäisten asiakkaiden tapauksia. Henkilöverotuksen ylitarkastaja Ville Niemeläisen mukaan Verohallinnolle tulee joka vuosi joitakin virheitä henkilöasiakkaiden verotuksiin, mutta ne ovat yleensä pääomatuloverotuksen puolella, eivät ansiotuloverotuksen.

Käytännössä Roineen tapauksen kaltainen virhe voi Niemeläisen mukaan tapahtua kolmesta eri syystä. Joko työnantaja tai hänen kirjanpitäjänsä on ilmoittanut työntekijän tulon väärin tai Verohallinnon puolella on tapahtunut inhimillinen näppäilyvirhe, esimerkiksi pilkkuvirhe. Yksi vaihtoehto on myös se, että verovelvollinen on itse ilmoittanut tulonsa vahingossa väärin.

– Sillä ei ole väliä, kuka mahdollisen virheen on tehnyt. Se korjataan silti, Niemeläinen sanoo.

Jokaiselle verovelvolliselle tulee keväällä kotiin esitäytetty veroilmoitus, jota on vielä mahdollista muuttaa ja täydentää. Jos veroilmoitusta korjaa, lokakuun loppuun mennessä lähetetään korjausverotuspäätös, joka myös tulee tarkastaa. Sen avulla pyritään minimoimaan mahdolliset virheet verotuksessa.

Puolen miljoonan mätkyt

Oikaisuvaatimuksia Verohallinnolle tulee joka vuosi yli 10 000. Normaalisti oikaisuvaatimuksia käsitellään siinä järjestyksessä, missä ne ovat Verohallintoon tulleet. Verottaja voi oikaista päätöksen heti vaatimuksen saatuaan, jos asiassa todetaan tapahtuneen virhe. Muuten oikaisuvaatimus etenee oikaisulautakuntaan.

– Jos asiasta on suurta ongelmaa asiakkaalle, totta kai asia hoidetaan mahdollisimman pian. Keneltäkään ei voida periä puolta miljoonaa, jos hän ei sitä ansaitse, Niemeläinen sanoo.

Jäännösverojen eli niin sanottuja mätkyjen ensimmäisen erän päivä on 29.11.2017 ja toisen erän 1.2.2018.

Lähes puolen miljoonan mätkyt saanut Roine toivoo, että asia selviää mahdollisimman pian.

– Ei astrologi tienaa lähes miljoonaa, hän sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .