Vuosi sitten supercelliläiset hallitsivat verotilastoja

Kaikki varakkaat eivät näy listoilla. Pääomatuloista osa jää julkisuudelta piiloon.

Tuoreimmat, viime vuotta koskevat verotiedot julkistetaan aamulla. Tiedot antavat kohtuullisen hyvän kuvan palkkatöissä olevan ihmisen tuloista, mutta pääomatuloista ne paljastavat vain osan. Tämä selittää osaltaan, miksi kaikkia varakkaiksi tiedettyjä ei näy verolistojen kärjessä.

Vuosi sitten peliyhtiö väki hallitsi tuolloin julkaistuja verotilastoja. Kymmenen eniten verotettuja tuloja tienanneen joukossa oli peräti seitsemän supercelliläistä. Vuosi sitten kerrottiin, että peliyhtiö ja sen yritysjärjestelyyn liittynyt olivat maksaneet yhteisöveroa noin 855 miljoonaa euroa Suomen noin viiden miljardin euron yhteisöverokertymästä.

Tänään julkaistavat verotiedot kuvaavat niin ansiotulo-, pääomatulo- kuin yhteisöveroja. Veronmaksajain Keskusliitosta kerrotaan, että vain verotettava pääomatulo on julkista tietoa. Esimerkiksi pörssiyhtiöstä saadusta osingosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia verovapaata tuloa.

Jos henkilön tulot verotetaan vain ulkomailla, niitä ei näy verotiedoissa Suomessa.

Varallisuus ei enää näy suoraan julkisissa verotiedoissa, sillä varallisuusvero lakkautettiin jo yli kymmenen vuotta sitten.

Veronpalautuksia miljardikaupalla

Verohallinto kertoi jo tiistaina, että veronpalautuksia maksetaan tänä vuonna lähes kolme miljardia euroa yhteensä lähes 3,6 miljoonalle ihmiselle. Yli tuhannen euron veronpalautuksen saa melkein miljoona suomalaista.

Veronpalautukset maksetaan tänä vuonna 11. joulukuuta. Uusi tai muuttunut tilinumero on syytä ilmoittaa verottajalle viimeistään ensi viikon sunnuntaina osoitteessa vero.fi/omavero, jos palautuksen haluaa tililleen.

Tiistain tietojen mukaan mätkyjä määrättiin runsaan miljardin euron edestä yhteensä vähän yli 600 000 ihmiselle.

Verohallinnon mukaan henkilöasiakkailta perittiin viime vuonna tuloveroja 1,4 prosenttia edellisvuotta vähemmän veronkevennysten takia. Tuloveroja kerättiin yhteensä yli 30 miljardia euroa. Verohallinnon mukaan tuloveroja maksoi 4,5 miljoonaa henkilöä, mikä on 3,6 prosenttia edellisvuotista vähemmän.

Ansiotulojen verotusta kevennettiin osana kilpailukykysopimusta. Lisäksi verotusta kevensivät Verohallinnon mukaan yrittäjävähennyksen käyttöönotto ja kotitalousvähennyksen korvausasteen korottaminen.

Lue kaikki veroaiheiset jutut.

Palautuksia ja mätkyjä tulee jatkossakin – Isommat mätkyt tulevat pääomatuloista, eivätkä ne näy tulorekisterissä

Uusimmat

Verotiedot

100 hallia ja 20 päivää – intohimoinen jääkiekkoharrastaja kiertää pelaamassa ympäri maan: "Keski-Suomessa on loistava meininki"

12 yhtiötä maksoi yli miljoona euroa veroja Keski-Suomessa – katso kotikuntasi kovimmat yhteisöveron maksajat tästä

Nämä yritykset maksoivat eniten yhteisöveroa Keski-Suomen maakunnassa: kärjessä Valtra

He maksoivat eniten veroja Keski-Suomessa vuonna 2017 – lue koko lista

Verotiedot saivat hakukoneet hyrräämään – katso lista Keskisuomalaisen verokoneen kuumimmista nimistä

Nyt noustaan jo kymmeniin miljooniin: He ovat Keski-Suomen 2010-luvun tulokuninkaat ja -kuningattaret

Jyväskylän Energian johtajan ansiot kasvoivat, muiden pomojen laskivat – kaupunginjohtaja Koivisto hävisi JE:n toimitusjohtajalle lastenhoitajan vuosipalkan verran

Jos haluat miljonääriksi, ole mies ja tee yrityskauppa! – He ovat Keski-Suomen 50 parhaiten tienannutta, miljonäärikerho kasvoi kenties kaikkien aikojen suurimmaksi

Tuloeliitissäkin naisen euro on 83 senttiä – "Iso raha pyörii pelimaailmassa ja se on hyvin miehinen maailma"

Pikavippiyhtiön johtajalla ei ole tarvetta vipeille – OPR Financen johtajalla lähes kahden miljoonan tulot

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.