Äärioikeistolainen hyökkääjä tappoi ainakin 49 moskeijahyökkäyksissä Uudessa-Seelannissa – kuvasi veritekoja suorana lähetyksenä nettiin

Lisäksi vajaat 50 uhria oli mediatietojen mukaan varhain lauantaina paikallista aikaa sairaalahoidossa.

Ainakin 49 ihmistä kuoli perjantaina joukkoampumisissa kahdessa moskeijassa Christchurchissa Uudessa-Seelannissa. Haavoittuneita on kymmeniä. Al-Noorin ja Linwoodin moskeijoihin hyökättiin perjantairukousten aikaan.

Lisäksi vajaat 50 uhria oli mediatietojen mukaan varhain lauantaina paikallista aikaa sairaalahoidossa. Silminnäkijöiden mukaan uhrien joukossa oli myös lapsia.

Iskusta tai epäiltynä yhteyksistä siihen pidätettiin yhteensä neljä ihmistä: kolme miestä ja yksi nainen. Yksi heistä vapautettiin heti perjantaina. Ampujaksi epäiltyä vastaan on nostettu murhasyytteet, ja hänet on määrä tuoda oikeuteen lauantaina.

Ampujaksi epäillään 28-vuotiasta australialaissyntyistä Brenton Tarrantia. Poliisi kertoi, ettei se enää aktiivisesti etsi uusia epäiltyjä tekoihin liittyen.

Ampuja kuvasi veritekojaan Facebook Live -palveluun kypäräkameralla. Vajaan 20 minuutin mittaisessa videossa näkyi, miten mies ajaa moskeijalle, ottaa mukaansa kaksi asetta ja alkaa tulittaa.

Mies etenee moskeijan huoneesta toiseen ampuen ihmisiä. Pakoon ryömimällä yrittäviä haavoittuneita mies ampuu lähietäisyydeltä. Ampuja vaihtaa lipasta ainakin kolme kertaa videon aikana.

Verkossa on julkaistu yli 70-sivuinen manifesti, jonka perusteella iskujen voidaan katsoa olleen suunnattu juuri muslimeja vastaan. Manifestissa mainitaan ohimennen myös Oulun hyväksikäyttötapaukset. Verkkoon oli myös pantu kuvia puoliautomaattiaseista, joihin oli kirjoitettu muslimien tappamiseen osallistuneiden historiallisten henkilöiden nimiä.

Al-Noorin moskeijassa kuoli 41 ihmistä ja pienemmässä Linwoodin moskeijassa 7. Yksi ihminen menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

Kukkia ja kynttilöitä on tuotu Masjidin moskeijan portaille. Kuva: Marty Melville / Lehtikuva / AFP
 

Korkein hälytystila

 

Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin mukaan on täysin selvää, että kyseessä on terrori-isku, joka oli hyvin suunniteltu.

– Iskuihin liittyvistä autoista on löydetty kaksi räjähdettä, jotka on tehty vaarattomiksi, hän sanoi.

Pääministerin mukaan maan hälytystila on nostettu korkeimmaksi mahdolliseksi.

– Olemme tiukentaneet valvontaa rajoilla, lentokentillä – itse asiassa aivan joka tasolla.

Poliisi kertoi tutkivansa Dunedinissa sijaitsevaa kiinteistöä, jonka uskotaan liittyvän tekoon. Kiinteistön ympäristössä asuvat ihmiset evakuoitiin.

Uuden-Seelannin armeija puolestaan kertoi räjäyttäneensä varotoimena kaksi epäilyttävää laukkua lähellä Aucklandin rautatieasemaa. Poliisin mukaan laukuissa oli rakennustelineiden kokoamiseen tarvittavia välineitä.

 

Toi mieleen Breivikin teot

 

Maailman johtajat esittivät suruvalittelujaan verilöylyn johdosta.

Norjan pääministeri Erna Solberg sanoi hyökkäyksen tuovan mieleen joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin teot.

– Tämä on hyvin surullista. Se tuo mieleen heinäkuun 22. päivän vuonna 2011 ja sodan jälkeen vaikeimmat hetket, joita Norja on kokenut.

Myös Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuomitsi jyrkästi iskun. Sipilän mukaan isku oli hyökkäys yhteisiä arvoja kohtaan ja Suomi tulee aina yksiselitteisesti tuomitsemaan tällaisen väkivallan ja terrorin.

Helsingissä Finlandia-talo valaistiin perjantaina tummansiniseksi uhrien muiston kunnioittamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomalaisasukas Anna, 22, järkyttyi Uuden-Seelannin iskuista: "En olisi uskonut, että suuren maailman asiat vaikuttavat tänne"

Äärioikeistolainen hyökkääjä tappoi ainakin 49 moskeijahyökkäyksissä Uudessa-Seelannissa – kuvasi veritekoja suorana lähetyksenä nettiin

Uuden-Seelannin iskusta pidätetty ollut yhteydessä Norjan joukkomurhaaja Breivikiin

Norjan Breivik esikuvana Uuden-Seelannin iskussa –  Islamin vastaiset ideologiat kukoistavat kaikkialla länsimaissa

Ainakin 49 kuoli verilöylyssä moskeijoihin Uudessa-Seelannissa –  ampuja kuvasi veritekoja suorana lähetyksenä nettiin

Kommentointi on suljettu