Äärioikeistoryhmät ja fasismia vastustavat aktivistit ovat ottaneet yhteen Portlandissa – useita pidätetty

Yhdysvalloissa Portlandin kaupungissa ainakin 13 ihmistä on pidätetty sen jälkeen, kun äärioikeistoryhmät ja fasismia vastustavat aktivistit ovat järjestäneet mielenosoituksia lauantaina paikallista aikaa, kertoo uutiskanava CNN.

Poliisi kuvaili tapahtumia Twitterissä kansalaislevottomuudeksi ja kertoi ainakin neljän ihmisen loukkaantuneen. Loukkaantumisten kerrotaan olevan lieviä, mutta yksi loukkaantuneista vietiin sairaalaan.

Äärioikeistoryhmät ovat järjestäneet Portlandissa Oregonin osavaltiossa mielenosoituksen, jonka tavoitteena on laittaa loppu kotimaiselle terrorismille. Fasismin vastaiset ryhmät ovat järjestäneet vastamielenosoituksia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi lauantaina ennen mielenosoituksia, että kaupunkia seurataan hyvin tarkkaan. Presidentti myös toivoi pormestarin tekevän työnsä kunnolla.

Kaupungin pormestari Ted Wheeler puolestaan sanoi CNN:n haastattelussa lauantaina, ettei huutelusta ole apua.

–  Tilanne on mahdollisesti vaarallinen ja räjähdysherkkä, eikä ylimääräinen häly tue tai auta Portlandissa käynnissä olevia pyrkimyksiä lainkaan, Wheeler totesi ja lisäsi, että hänen tehtävänään on keskittyä paikallisyhteisöön ja yleisen turvallisuuden ylläpitämiseen.

Yli 1

000 ihmistä kokoontui kaupungin keskustaan

Uutistoimisto AFP:n mukaan mielenilmaukset päättyivät lopulta lauantaina ilman, että niistä olisi seurannut suurempia väkivaltaisuuksia.

Yli 1  000 ihmistä kokoontui Portlandin keskustaan äärioikeiston mielenosoitukseen ja sen vastamielenosoitukseen, kertoo poliisi.

Viranomaiset sulkivat keskustassa katuja ja lukuisat mellakkapoliisit vartioivat tapahtumia. Partioveneet valvoivat kaupungin läpi kulkevalla Willamette-joella.

Oikeistoaktivistit heiluttivat Yhdysvaltain lippuja ja toisilla oli Trumpin vuoden 2016 presidentinvaalikampanjasta tutuksi tulleita punaisia MAGA-hattuja.

Ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center on julistanut äärioikeistomielenosoitusta järjestämässä olleen Proud Boys -ryhmän viharyhmäksi. Ryhmä itse kuvailee koostuvansa nuorista "länsimaisista sovinistimiehistä".

Samaan aikaan vastamielenosoitukseen kokoontuneet fasismia vastustavat aktivistit olivat pukeutuneena kokomustiin ja naamioihin. Heidän joukkoonsa liittyi myös tavallisia portlandilaisia, jotka osoittivat mieltä äärioikeistoprotestoijia vastaan. Mukana oli muun muassa marssiorkesteri, jonka jäsenet olivat pukeutuneet banaaneiksi.

CNN:n mukaan poliisi oli takavarikoinut päivän aikana muun muassa karhusumutteita, kilpiä sekä metallisia ja puisia seipäitä useilta ryhmiltä.

Antifa kehotti puolustamaan kaupunkia äärioikeiston hyökkäykseltä

Mielenosoituksen ja sen vastamielenosoituksen pelättiin johtavan väkivaltaisuuksiin aiemman uhittelun vuoksi.

New York Timesin mukaan poliisi ja paikalliset poliitikot olivat viikkojen ajan kehottaneet mielenosoittajia olemaan saapumatta paikalle. He kehottivat kuitenkin paikalle saapuvia olemaan rauhanomaisesti.

CNN kertoi aiemmin viikolla, että kokoontumista masinoiva Joe Biggs olisi aiemmin yllyttänyt kannattajiaan muun muassa valmistautumaan ostamalla aseita. Hän oli myös julistanut Twitterissä "kuolemaa antifalle". Antifa on eräänlainen kansainvälisten aktivistien ja mielenosoittajien koalitio, joka vastustaa äärioikeistoideologiaa.

Äärioikeistotapahtuman Facebook-sivuilla kommentoijat kertoivat CNN:n mukaan olleensa ennen mielenosoituksia valmiina taisteluun.

AFP kertoo, että medialähteiden mukaan äärioikeistomielenosoittajien yhtenä tavoitteena oli saada antifa julistetuksi kotimaiseksi terroristijärjestöksi.

Maailmalla on ollut vuosien saatossa satunnaisia väkivaltaisia tapauksia, joissa on oletettavasti ollut osana antifan jäseniä.

Trump kertoi lauantaisessa tviitissään myös, että antifan nimeämistä terrorijärjestöksi on harkittu.

Yhtenä Yhdysvaltain liberaaleimmista kaupungeista, Portland on antifalle merkittävä linnake liittovaltion sisällä. Paikallinen Rose City Antifa -järjestö oli kehottanut mielenosoitusten alla ihmisiä puolustamaan kaupunkia äärioikeiston hyökkäykseltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.