22-vuotias ruotsalainen on pidätetty Kööpenhaminan veroviraston räjähdyksen takia, toista epäiltyä etsitään

Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan veroviraston räjähdyksestä epäillään kahta ruotsalaista miestä, Kööpenhaminan poliisi kertoi keskiviikkona. Toinen epäillyistä, 22-vuotias mies, pidätettiin Ruotsin Malmössä Tanskan ja Ruotsin poliisin yhteistyönä.

Toinen epäilty on 23-vuotias ja edelleen vapaalla jalalla. Miestä etsitään kansainvälisesti.

Pidätetty mies luovutetaan pian Tanskaan, jossa häntä on tarkoitus kuulla, poliisi kertoo. Poliisi ei kerro, miten he ovat päässeet kahden ruotsalaisen jäljille.

Poliisi kertoo olevansa vähäsanainen, koska tutkinta on vielä kesken. Poliisin mukaan tällä hetkellä tehdään kuitenkin intensiivistä tutkintaa. Poliisi ei ole valottanut myöskään mahdollista motiivia.

Räjähdys tapahtui veroviraston lähellä viime viikon tiistaina myöhään illalla. Räjähdyspaikan lähellä on myös Nordhavnin paikallisjuna-asema.

Iltakymmenen aikoihin paikallista aikaa tapahtunut räjähdys aiheutti mittavaa vahinkoa veroviraston rakennukselle. Erityisesti rakennuksen julkisivu vahingoittui. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti räjähdyksessä. Yhteen ihmiseen osui räjähdyksestä tulleita sirpaleita, ja hän haki vammoihinsa hoitoa sairaalasta.

Poliisi ilmoitti tuolloin tutkivansa räjähdystä rikoksena.

Kööpenhaminan poliisi painottaa, että veroviraston räjähdyksellä ei ole yhteyttä lauantain vastaisena yönä tapahtuneeseen poliisiaseman räjähdykseen. Nörrebron alueella tapahtunut räjähdys vaurioitti poliisiasemaa, mutta kukaan ei loukkaantunut. Räjähdys rikkoi poliisiaseman sisäänkäynnin lasiovet, ja pirstaleet levisivät maahan aseman ulkopuolelle.

Tanska aikoo turvata rajansa paremmin

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että maa aikoo aloittaa toimet, joilla yritetään parantaa Ruotsin-vastaisen rajan turvallisuutta.

–  Kesäkuun lopulla ruotsalaiset jengirikolliset tulivat Tanskaan ja tekivät todella brutaalin murhan, ja nyt tuoreimpana tapauksena tapahtui räjähdys julkisella paikalla, pääministeri sanoi.

–  Tästä ei voi tulla arkipäivää Tanskassa. Me emme voi tottua räjähdyksiin.

Uutistoimisto TT:n mukaan jäi epäselväksi aikooko Tanska aloittaa rajatarkastukset Ruotsin puolelta rajan ylittäville. Frederiksen ei kertonut tiedotustilaisuudessa tarkemmin, mitä rajan turvaamiseen kuuluu.

–  Emme ole työmatkalaisten perässä vaan rikollisten. Sen ei pitäisi toimia niin, että voit matkustaa Ruotsista Tanskaan ja asettaa dynamiittia keskelle Kööpenhaminaa, hän sanoi.

Frederiksen kertoi myös olleensa suunnitelmien tiimoilta yhteydessä ruotsalaiseen kollegaansa pääministeri Stefan Löfveniin.

Tanskan oikeusministeri Nick Häkkerup kertoi, että poliisilla pitäisi olla enemmän valtuuksia ja kameravalvontaa pitäisi vahvistaa Kööpenhaminassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.