Afganistanin hotellihyökkäyksen uhrimäärä nousi – ainakin 22 kuollutta

Viranomaiset selvittävät, kuinka iskun tekijät pääsivät hotellin turvajärjestelyiden ohitse.

Afganistanin hotellihyökkäyksessä kuolleiden määrä on noussut ainakin 22:een, kertovat viranomaiset. Äärijärjestö Talebanin taistelijat hyökkäsivät automaattiasein ja singoin luksushotelliin Kabulissa viikonloppuna.

Viranomaiset selvittävät parhaillaan, kuinka iskun tekijät pääsivät hotelliin turvajärjestelyistä huolimatta. Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona pidetään sitä, että heillä oli yhteistyökumppani hotellissa. Sunnuntaina Afganistanin sisäministeriön edustaja kertoi lisäksi todisteista, joiden mukaan osa hyökkääjistä saattoi olla valmiiksi sisällä rakennuksessa hyökkäyksen alkaessa.

Kuolleista valtaosa oli hotellin ulkomaalaisia vieraita. Uhrien joukossa on kuusi ukrainalaista. Hyökkäyksen aikaan hotellissa oli meneillään it-alan konferenssi, johon osallistui paljon ulkomaalaisia.

Afganistanin joukot surmasivat puolestaan kaikki kuusi hyökkääjää.

Vieraat piiloutuivat pylväiden taakse ja huoneisiinsa asemiesten hyökätessä ja sytyttäessä osan kuusikerroksisesta rakennuksesta tuleen. Jotkut vieraista kiipesivät parvekkeiden kaiteiden yli ja käyttivät vuodevaatteita apunaan yrittäessään paeta. Myöhään lauantaina alkanut hyökkäys jatkui pitkälle sunnuntain puolelle.

Intercontinental-hotellin turvatoimien piti olla kunnossa. Turvatoimet oli kolmisen viikkoa sitten siirretty yksityiselle yritykselle. Hotellin työntekijät kuitenkin kertoivat viikonloppuna, että turvamiehet eivät tehneet mitään vaan pötkivät pakoon.