Afganistanin varapresidentin henkivartijoille tuomiot kilpailijan raiskaamisesta

Ex-kuvernööri syyttää rikoksesta varapresidentti Dostumia, joka ei ollut edes syytettynä

Seitsemän Afganistanin varapresidentin Abdul Rashid Dostumin henkivartijaa on tuomittu viiden vuoden vankeuteen Dostumin poliittisen kilpailijan vapaudenriistosta ja raiskaamisesta, maan viranomaiset kertovat.

Dostum ei ollut itse syytettynä, vaikka hänen on väitetty käskeneen henkivartijoitaan. Dostum pakeni toukokuussa Turkkiin vedoten perhe- ja terveyssyihin eikä ole palannut Afganistaniin sen jälkeen. Hän on kiistänyt kaikki syytökset.

Dostumin henkivartijat kaappasivat Jowzjanin maakunnan entisen kuvernöörin Ahmad Ishchin viime vuonna ja pitivät tätä vangittuna useiden päivien ajan Dostumin tiluksilla. Vankeuden aikana he muun muassa raiskasivat Ishchin rynnäkkökiväärillä.

Henkivartijat ovat yhä vapaalla jalalla, mutta korkeimman oikeuden viranomaisen mukaan heidät pidätetään pian.

Ishchi piti henkivartijoiden tuomiota positiivisena askeleena, mutta hänen mielestään myös Dostum olisi pitänyt asettaa syytteeseen. Myös monet asiantuntijat pitivät tuomiota esimerkkinä siitä, että Afganistanin sotaherrat ja heimojohtajat ovat oikeuden ulottumattomissa.

Afganistanin uzbekkivähemmistöä edustavaa Dostumia on pidetty syyllisenä lukuisiin muihinkin ihmisoikeusloukkauksiin. Hänet kuitenkin kutsuttiin mukaan hallitukseen vuonna 2014, jotta presidentti Ashraf Ghanilla olisi myös Dostumin lähinnä uzbekeista koostuvan kannattajakunnan tuki.