Afrikan unioni haluaa lykätä Kongon vaalituloksen vahvistamista –  presidentinvaalien tuloksesta on esitetty vakavia epäilyjä

Afrikan unioni kehottaa lykkäämään Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaalien tuloksen vahvistamista. Syynä ovat union mukaan vakavat epäilyt, joita on esitetty alustavien tulosten oikeellisuudesta.

Unionin johtajat kokoontuivat torstaina Etiopiassa ja päättivät lähettää Kongoon Afrikan unionin korkean tason delegaation keskustelemaan kaikkien osapuolten kanssa.

Kongon vaalikomissio ilmoitti viime viikolla, että opposition Felix Tshisekedi sai alustavien tulosten perusteella joulukuun lopun vaaleissa eniten ääniä, 38,57 prosenttia. Toiseksi 34,8 prosentin ääniosuudella jäänyt Martin Fayulu on kuitenkin vaatinut uutta ääntenlaskentaa ja syyttänyt Tshisekediä sopimuksen tekemisestä Kongon pitkäaikaisen istuvan presidentin Joseph Kabilan kanssa. Fayulu johti mielipidemittauksia ennen vaaleja.

Myös Kongossa vaikutusvaltainen ja vaaleja tarkkaillut katolinen kirkko on ollut skeptinen ilmoitetun tuloksen suhteen. Sekä EU että Yhdysvallat ovat toivoneet lisäselvityksiä vaalituloksesta.

Epäselvä tilanne on herättänyt pelkoja siitä, että kroonisesta epävakaudesta kärsivässä maassa syttyy väkivaltaisuuksia.

–  Vaikka tilanne on onneksi ollut toistaiseksi rauhallinen, se on tietysti edelleen huolenaihe, Afrikan unionin komission puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat sanoi.

Kongon demokraattisessa tasavallassa ei tätä ennen ole tapahtunut yhtäkään rauhanomaista vallanvaihtoa sen jälkeen, kun maa itsenäistyi Belgiasta vuonna 1960. Suuret mineraalivarannot omaava Kongo on pinta-alaltaan Afrikan toiseksi suurin ja väkiluvultaan kolmanneksi suurin maa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.