Afrikasta tulevassa siirtolaisuudessa uusi ilmiö – Syyttäjä: "Bisnesluokan matkoja"

Monet Afrikasta Italiaan pyrkivät siirtolaiset ovat vaihtaneet lähtösatamaa. Kun aiemmin Italiaan tultiin lähinnä Libyasta, nyt yhä useampi maahanpyrkijä lähtee Tunisiasta, josta merimatka on lyhyempi ja turvallisempi.

Repubblica-lehden mukaan valtaosa Italiaan tänä vuonna saapuneista siirtolaisista on tullut maahan rajavartioston huomaamatta ja tarvitsematta partioalusten tai hyväntekeväisyysjärjestöjen kustantamien pelastusalusten apua. Monesti he seilaavat Italiaan puisilla veneillä kiikkerien kumiveneiden sijasta.

Stampa-lehden haastatteleman syyttäjän mukaan Tunisian kautta on viime aikoina tullut Italiaan tunisialaisten lisäksi aiempaa enemmän Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden kansalaisia. Syyttäjä kutsuu näitä lyhyempiä ja helpompia merimatkoja bisnesluokan matkoiksi. Matka Tunisiasta Libyaan kestää veneillä noin 14–16 tuntia.

Lähtösataman muutos johtuu turvallisuussyistä. YK:n kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n arvion mukaan Libyasta lähteneistä jopa joka kymmenes on kuollut matkalla. Sen lisäksi Libyan rannikkovartiosto on estänyt siirtolaisveneitä lähtemästä ja palauttanut Eurooppaan pyrkineitä maihin pidätyskeskuksiin, joissa olot ovat epäinhimillisiä.

Repubblican mukaan myös ihmissalakuljettajat ovat vaihtaneet lähtösatamiaan Tunisian puolelle ja kuljettavat asiakkaitaan Libyasta Tunisiaan öisin autoilla.

Vetovoimatekijät eivät selitä lisäystä

Italiaan saapuneiden maahanpyrkijöiden määrä kasvoi syyskuussa viime vuoden vastaavasta ajasta. Asiantuntijoiden mukaan tällä ei ole mitään tekemistä Italian hallituksen vaihtumisen kanssa, vaikka maan nykyinen hallitus suhtautuukin siirtolaisuuteen vähemmän vihamielisesti.

Myöskään hyväntekeväisyysjärjestöjen pelastusalusten läsnäolo Välimerellä ei ole vaikuttanut asiaan, sanoo asiaa tutkinut Matteo Vila kansainvälisen politiikan tutkimusinstituutista IPSI:stä. Hänen mukaansa tässä kuussa Libyasta on lähtenyt aiempaa vähemmän siirtolaisveneitä, vaikka sen edustalla on aiemmasta poiketen partioinut pelastusalus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.