Algerian presidentti kohti viidettä virkakautta – pyörätuolissa ja puhekykynsä osin menettäneenä

EU:n kolmanneksi suurin kaasuntuoja, 42 miljoonan asukkaan Algeria valmistautuu valitsemaan Abdelaziz Bouteflikan jo viidennen kerran maan presidentiksi.

Huhtikuussa pidettävissä presidentinvaaleissa on muitakin ehdokkaita, mutta heillä ei uskota olevan mahdollisuuksia.

Bouteflika voitti edelliset, vuoden 2014 presidentinvaalit yli 80 prosentin äänivyöryllä, vaikka ilmoittautui kisaan vasta aivan loppumetreillä.

Äänivyöryä ei estänyt sekään, että presidentti oli saanut edellisvuonna vakavan aivoinfarktin, mikä vei ainakin osittain hänen puhekykynsä.

Bouteflika on näyttäytynyt vuoden 2013 infarktin jälkeen käytännössä vain sellaisissa tilaisuuksissa, joissa ei tarvitse puhua. Puhuvasta presidentistä on nähty Algerian tv:ssä vain joitain lyhyitä välähdyksiä ja niistäkin on aina leikattu ääni pois.

Bouteflikan väitetään myös kärsivän osittaisesta halvaantumisesta. Hän oli infarktin jälkeen neljä kuukautta sairaalahoidossa Ranskassa. Sen jälkeen häntä on nähty vain pyörätuolissa.

Tästä kaikesta huolimatta Algerian kansallinen uutistoimisto APS kertoi sunnuntaina, että maaliskuussa 82 vuotta täyttävä presidentti Abdelaziz Bouteflika asettuu ehdolle myös seuraaviin 18. huhtikuuta pidettäviin presidentinvaaleihin.

Ratkaisua perusteltiin presidentin nimissä annetulla kirjallisella lausunnolla:

– Tietenkään en ole samassa fyysisessä kunnossa kuin aiemmin – asia jota en ole koskaan yrittänyt peitellä kansalta.  Mutta horjumaton intohimo palvella (...) ei ole koskaan jättänyt minua, ja se antaa minulle mahdollisuuden ylittää terveydellisiin ongelmiin liittyvät haasteet, jotka voivat joku päivä yllättää meistä jokaisen.

Ilmoitus saattoi sinetöidä Bouteflikan jatkokauden, koska Algerian neljä valtapuoluetta olivat jo ilmoittaneet, että he haluavat nykyisen presidentin jatkavan.

Tätä voi jatkua niin kauan kuin nykyinen presidentti pysyy hengissä. Algeriassakin perustuslaki asetti aiemmin presidenteille kahden virkakauden ylärajan, mutta lakia muutettiin vuonna 2008, kun Bouteflikan toinen kausi oli päättymässä.

Al-Jazeera-kanavan mukaan Bouteflikan loputon vallassa pitäminen kertoo siitä, että eri valtablokit eivät ole toistaiseksi kyenneet sopimaan hänen seuraajastaan.

Ilmeiseltä näyttää myös se, että presidentti itse ei käytä enää valtaa. Hänen aiemmin vaikutusvaltaiset ystävänsä esittivät jo vuonna 2014 julkisen vaatimuksen päästä presidentin puheille, varmistamaan se, että hän todella itse on vallassa, mutta tähän ei koskaan suostuttu.

Presidentin eristyksen takana on mahdollisesti hänen oma lähipiirinsä. Yhtenä pääepäiltynä pidetään presidentin veljeä Said Bouteflikaa, joka saattaa olla tällä hetkellä maan todellinen vallankäyttäjä.

Länsimailla ei ole mitään kiinnostusta puuttua Algerian demokratiavajeeseen, koska Bouteflikan autoritaarinen hallinto on ollut hyvää vastamyrkkyä Pohjois-Afrikassa alati kytevälle jihadismille. Myös algerialaiset kiittävät presidenttiään siitä, että hän lopetti maassa yli 10 vuotta jatkuneen islamistikapinan, jossa kuoli jopa 200 000 ihmistä.

Maan talous on kuitenkin uudistamatta ja se on luonut kasvavia paineita öljyn hinnan pudottua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .