Amazonilla rikastunut Jeff Bezos syyttää National Enquireria kiristyksestä

Amazonin perustaja ja maailman rikkain mies Jeff Bezos syyttää juorulehti National Enquirerin kustantajaa kiristyksestä. Lehti ja sen kustantaja ovat uhanneet julkaista Bezosin rakastajattarelleen lähettämiä intiimejä kuvia ja tekstiviestejä, ellei Bezos lopeta selvitystä siitä, miten kuvat ja tiedot päätyivät lehden käsiin. Lehden saamassa kymmenen kuvan kokoelmassa on mukana muun muassa Bezosin housuton navanalusselfie eli niin sanottu kikkelikuva.

Lehti julkaisi tammikuussa uutisen, jonka mukaan Bezosilla on ollut suhde uutisankkuri Lauren Sanchezin kanssa. Päivää ennen julkaisua oli kerrottu, että Bezos ja hänen vaimonsa MacKenzie Bezos eroavat 25 vuotta kestäneen avioliiton jälkeen. Bezos antoi tietojen alkuperän selvittämisen turvallisuuskonsultti Gavin de Beckerin tehtäväksi.

Bezos torjui National Enquirerin kustantajan David Peckerin vaatimukset ja julkaisi viestinsä ja osan keskusteluista Peckerin kanssa netissä.

Bezos kirjoittaa epäilevänsä, että painostuksen taustalla on poliittisia motiiveja. Pecker tunnetaan presidentti Donald Trumpin hyvänä ystävänä. Peckerin epäillään käyttäneen lehteä ja sitä kustantavaa American Media (AMI) -yhtiötään poliittisiin tarkoituksiin ja muun muassa maksaneen vaientaakseen naisia, jotka muuten olisivat kertoneet presidentinvaalien edellä suhteistaan Trumpin kanssa.

Liittovaltion syyttäjät ovat päättäneet olla nostamatta syytteitä lehtiyhtiötä vastaan, koska se lupautui tekemään yhteistyötä asian tutkimiseksi. Trumpin epäillään rikkoneen kampanjarahoitussääntöjä, koska maksujen tarkoitus oli vaikuttaa vaalien tulokseen. Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen on myöntänyt järjestelleensä maksuja presidentin puolesta.

Uusi jupakka herättää kysymyksen, onko lehtiyhtiö rikkonut tekemäänsä sopimusta vastaan syyllistymällä kiristysyritykseen.

Kuvien vuotoa selvittänyt de Becker sanoi äskettäin Daily Beastin haastattelussa epäilevänsä, että kuvien ja tekstareiden vuodon taustalla voi olla poliittisia motiiveja.

De Becker kertoo tutkivansa, onko Sanchezin Michael-veljellä yhteyksiä asiaan. Michael Sanchez tunnetaan vankkana Trumpin kannattajana, ja hänellä on suhteita presidentin lähipiiriin.

Washington Post -omistus mutkistaa

Vyyhtiä mutkistaa se, että Bezos omistaa Washington Post -lehden, joka on ollut presidentin hampaissa jatkuvasti. Trump on nimittänyt Bezosia Twitterissä "Jeff Bozoksi".

–  Washington Postin omistus tekee tilanteen minulle ongelmalliseksi. On väistämätöntä, että tietyt lehden uutisoinnin kohteeksi päätyvät henkilöt voivat vetää väärän johtopäätöksen, että minä olen heidän vihollisensa, Bezos kirjoittaa ja toteaa, että Trump on yksi näistä henkilöistä.

Bezos lisää, että lehden uutisointi sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta vaikuttaa myös herättäneen närää tietyissä piireissä.

–  En tietenkään halua henkilökohtaisia kuviani julkisuuteen, mutta en myöskään halua olla osallisena kiristykseen, poliittisiin lehmänkauppoihin, poliittisiin hyökkäyksiin ja korruptioon. Haluan pitää pääni pystyssä, kääntää tämän pölkyn ja katsoa, mitä sen alta ryömii esiin, Bezos toteaa.

Bezosin julkaisemassa viestissä AMI-yhtiön asianajaja esittää, että Bezos julkisesti kiistäisi epäilevänsä, että National Enquirerin uutisoinnilla on ollut poliittisia vaikuttimia.

–  Jos minä en voi vastustaa tällaista kiristystä, niin kuka sitten, Bezos pohti.

Bezos huomauttaa kirjoituksessaan, että AMI-yhtiöllä ja Peckerillä on yhteyksiä Saudi-Arabiaan. Bezosin mukaan presidentti Trump järjesti viime vuonna päivälliset Valkoisessa talossa, jossa Pecker pääsi tapaamaan korkea-arvoisen saudivieraan. Peckerin uskotaan tuohon aikaan hakeneen yhtiölleen uusia sijoituksia öljyvaltiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

Hallintoa vastustavat hongkongilaiset marssivat kaatosateessa – toisaalla raikasi Kiinan kansallislaulu

Brittilehti: Vain kolmasosa briteistä kannattaa eroa Euroopan unionista ilman sopimusta

Ainakin kahdeksan kuollut hotellitulipalossa Odessassa Ukrainassa

Venezuela uhkaa aikaistaa parlamenttivaaleja – oppositio todennäköisesti boikotoisi vaaleja, vaikka tutkija uskoo sen voittoon

Grönlanti kommentoi Trumpin ostohaluja: Olemme avoimia kaupankäynnille, emme myynnille

Yhdysvaltalainen kongressiedustaja muutti mielensä ja torjui Israelin tarjouksen päästää hänet maahan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.