Amnesty: Keski-Afrikan rikolliset saatava vastuuseen

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan useita Keski-Afrikan poliittisia johtajia on syytä epäillä kansainvälisistä rikoksista.

Järjestö on julkaissut Keski-Afrikan tilanteesta raportin, jossa ensimmäistä kertaa vaaditaan henkilöitä vastuuseen nimeltä mainiten. Raportti kuvaa Keski-Afrikan tasavallassa tehtyjä kansainvälisiä rikoksia vuosina 2013 ja 2014. Siinä vaaditaan rikosten tutkintaa, syytteiden nostamista sekä syyllisten rankaisemista.

Nimettyjen joukossa ovat muun muassa kaksi maan entistä presidenttiä François Bozize ja Michel Djotodia. Raportti nimeää myös useita aseistautuneiden ryhmien jäseniä ja liittolaisia.

Suurin osa epäillyistä asuu Amnestyn mukaan maassa avoimesti ilman pelkoa joutua vastuuseen teoistaan.

Raportissa vaaditaan, että vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet pannaan vastuuseen.

- On välttämätöntä, että sotarikoksiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet asetetaan vastuuseen teoistaan, jotta Keski-Afrikan tasavalta voi toipua joulukuussa 2013 alkaneesta murha-aallosta, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen tiedotteessa.

Keski-Afrikan tasavallan konfliktin aikana on tapettu tuhansia ihmisiä ja lähes miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.