Annegret Kramp-Karrenbauerista seuraava liittokansleri? Nousussa olevasta CDU-nimestä povataan Merkelin seuraajaa

Saarlandin osavaltion pääministeri nousemassa kristillisdemokraattien pääsihteeriksi.

Pienen Saarlandin osavaltion pääministeristä Annegret Kramp-Karrenbauerista povataan seuraajaa Saksan liittokanslerille Angela Merkelille.

Kramp-Karrenbauerin arvioidaan nousevan tänään Merkelin kristillisdemokraattisen CDU-puolueen pääsihteeriksi viikonloppuna eronneen Peter Tauberin tilalle. Tauber erosi tehtävästä terveyssyistä.

CDU:n odotetaan kertovan pääsihteerivalinnasta myöhemmin tänään. Pääsihteerin tehtävää on pidetty Saksassa hyvänä ponnahduslautana liittokanslerin tehtävään.

Kramp-Karrenbauerin tähti on ollut nousussa viime kuukausina sen jälkeen, kun hän oli keskeisessä roolissa sosiaalidemokraattien kanssa käydyissä kovissa hallitusneuvotteluissa.

– Tällä tavoin Merkel ja Kramp-Karrenbauer lähettävät ensimmäisen selvän signaalin keskusteluun Merkelin seuraajasta, Süddeutsche Zeitung -sanomalehti kirjoittaa pääsihteerivalinnasta.

Lehden mukaan Merkel ja Kramp-Karrenbauer – jota kutsutaan nimikirjaimiensa mukaan AKK:ksi – sopivat jo kuukausia sitten, että viime mainittu ottaa pääsihteerin tehtävät hoitaakseen sairastelleen Tauberin jälkeen.

Merkel lopettaa kesken kauden?

Kramp-Karrenbauerin pääsihteerinimityksen on määrä tapahtua virallisesti CDU:n puoluekokouksessa tämän kuun lopussa.

55-vuotiasta Kramp-Karrenbaueria on kutsuttu myös "Saarlandin Merkeliksi". Vajaan miljoonan asukkaan Saarland on väkiluvultaan Saksan toiseksi pienin osavaltio.

Kramp-Karrenbauerin nimityksen on katsottu olevan Merkelin vastaus kriitikoille, jotka ovat kaivanneet tuoreita kasvoja CDU:n johtoon viime syyskuun huonosti menneiden vaalien jälkeen.

Merkel, 63, on johtanut Saksaa vuodesta 2005 lähtien. CDU:ta Merkel on johtanut vuodesta 2000. Ennen puolueen puheenjohtajaksi nousemista Merkel toimi puolentoista vuoden ajan CDU:n pääsihteerinä.

Saksan tiedotusvälineissä on viime kuukausina spekuloitu mahdollisuudella, että huonon vaalimenestyksen ja hallitusneuvotteluväännön heikentämä Merkel ei jatka liittokanslerina koko neljättä kauttaan.

Saksan kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien yhteishallituksen toteutuminen on vielä epävarmaa, sillä SPD järjestää jäsenäänestyksen hallitukseen menosta. Jäsenäänestyksen tulosten on määrä selvitä vajaan kahden viikon päästä 4. maaliskuuta.