Arabiemiirikunnat haluaa USA:lta ja Euroopalta takuut Persianlahden kriisin ratkaisemiseksi

Qatar kritisoi saamaansa vaatimuslistaa: Kohtuuton ja loukkaa maan suvereniteettia.

Arabiemiirikuntien mukaan Persianlahden diplomaattikriisin ratkaisu saattaa vaatia Yhdysvalloilta ja Euroopalta takuut siitä, että ne valvovat mitä tahansa tulevaa sopimusta Qatarin ja sen naapurimaiden välillä.

Ulkoministeri Anwar Gargashin mukaan Arabiemiirikunnat ei halua Eurooppaa välittäjäksi. Sen sijaan sen tehtävänä olisi painostaa Qataria, hän lisäsi.

– Jos Qatar seuraa viisauden polkua...me tarvitsemme takuita ja valvontaa koskevan järjestelmän (jotta Qatarin kanssa solmittava sopimus toteutuu), Gargash sanoi.

Arabiemiirikunnat, Saudi-Arabia, Egypti ja Bahrainin lähettivät Qatarille muutama päivä sitten 13 kohdan listan, jossa vaadittiin muun muassa sulkemaan Al-Jazeera-mediayhtiö.

 

Qatar suivaantui listasta

 

Qatar pitää Saudi-Arabian ja sen liittolaisten vaatimuslistaa kohtuuttomana ja sanoo sen loukkaavan maan suvereniteettia. Kohtuuttomuudella viitataan Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin kommenttiin, jossa hän kertoi Yhdysvaltojen toivovan, että Qatarille laaditut vaatimukset ovat "kohtuullisia ja toteutettavissa".

– Tämä lista ei täytä noita vaatimuksia, hallituksen edustaja sanoi.

Qatarin mielestä sille esitetyt 13 vaatimusta eivät myöskään liity terrorismin vastaiseen taisteluun. Tällä maa puolestaan viittasi Saudi-Arabian ja sen liittolaisten väitteisiin, joiden mukaan Qatar tukee terrorismia.

Maat myös perustelivat reilun parin viikon takaista diplomaattisuhteiden katkaisemista sillä, että Qatar tukee terrorismia.

– Tämä eristys ei liity terrorismin vastaiseen taisteluun, vaan Qatarin suvereniteetin loukkaamiseen ja sen ulkopolitiikkaan sekaantumiseen, edustaja sanoi.

 

Laajoja vaatimuksia

 

Sovittelijana toimiva Kuwait antoi Saudi-Arabian ja liittolaisten laatiman listan Qatarille torstaina. Listaa ei ole julkistettu, mutta se on jo vuotanut laajalti mediaan.

Liittolaiset vaativat Qataria sulkemaan Al-Jazeeran lisäksi Iranin suurlähetystön ja liittolaisensa Turkin Qatarissa operoiman tukikohdan.

Qataria vaaditaan myös lopettamaan kaikki yhteydenpito Bahrainin, Egyptin, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien oppositioiden kanssa.

Qatarin tulee myös julistaa kauan tukemansa Muslimiveljeskunta laittomaksi.

 

"Perheasia"

 

Vihanpito Persianlahdella on ollut vaivaannuttavaa kiistakumppanien liittolaiselle Yhdysvalloille. Tillerson on pyrkinyt sovittelemaan tilannetta, mutta muutoin Valkoinen talo on nostanut kädet pystyyn. Perjantaina Yhdysvallat kuvaili Persianlahden diplomaattista kriisiä "perheasiaksi".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ehtinyt esittämään mielipiteensä asiasta jo aiemmin. Trump muun muassa vihjaili tviiteissään, että Qatar rahoittaa ekstremistejä.

Saudi-Arabia ja liittolaiset ilmoittivat diplomaattisuhteiden katkaisemisesta vajaa kuukausi Trumpin Saudi-Arabian vierailun jälkeen. Tuolloin Trump tviittasi, että on hienoa nähdä, että hänen vierailunsa tuottaa jo nyt tulosta.

– He sanoivat ottavansa tiukan linjan ekstremismin rahoituksen suhteen, ja kaikki asiat viittasivat Qatariin. Ehkä tämä on lopun alkua terrorismin kauhuihin, Trump kirjoitti.

Yhdysvaltojen suurin Lähi-idän lentotukikohta sijaitsee Qatarissa, minne on myös sijoitettu noin 10 000 yhdysvaltalaissotilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.