"Arabiliiton kokouksen merkitys riippuu siitä, kuinka yksityiskohtaisesti Iranin toimet tuomitaan"

Ohjusisku on kiristänyt Iranin ja kokouksen koolle kutsuneen Saudi-Arabian välejä entisestään.

Kairossa tänään alkaneen Arabiliiton kokouksen merkitys riippuu siitä, kuinka yksityiskohtaisesti se päätyy tuomitsemaan Iranin toimet, sanoo seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta. Jos lausumassa vain yleisellä tasolla syytetään Irania alueen valtioiden sisäisiin asioihin puuttumisesta, ongelmaa ei Juusolan mukaan välttämättä synny.

– Jos mennään spesifisti esimerkiksi Hizbollah-kysymykseen, se muodostuu heti ongelmaksi, Juusola sanoo STT:lle.

Tässä tilanteessa erityisesti Libanon on Juusolan mukaan jännittävässä tilanteessa.

– Jos annetaan lausuma, jonka mukaan Hizbollahia vastaan pitäisi ryhtyä toimiin, Libanonilla ei ole mahdollisuutta panna sitä toimeen, sillä Hizbollah on maassa hallituspuolue.

Tämä voi Juusolan mukaan johtaa siihen, että Saudi-Arabia asettaa Libanonille pakotteita.

– Se kärjistäisi olennaisesti Libanonin tilannetta, joka on jo nyt jännitteinen.

Juusolan mukaan Arabiliiton vaikutusaluetta leimaavat valtataistelut ja se, että konfliktit ovat voimakkaasti yhteydessä toisiinsa.

– Eli se, mitä tapahtuu Beirutissa, sillä on vaikutusta Jemeniin ja päinvastoin.

Lähde: Saudi-Arabia vaatii Iranin tuomitsemista

Diplomaattilähteen mukaan kokouksen koolle kutsunut Saudi-Arabia haluaa, että Arabiliitto tuomitsee Iranin toiminnan. Lähteen mukaan valmisteilla on päätöslauselmaluonnos, jossa tuomitaan Iran ja maahan yhteyksissä olevat aseelliset ryhmät.

Saudi-Arabia ja Iran ovat vihollisia, jotka käyvät taistelua Lähi-idän valta-asemasta. Viime viikkoina maiden välejä on entisestään kiristänyt ohjus, jonka Jemenin huthikapinalliset ampuivat kohti Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin lentokenttää.

Saudi-Arabia syyttää Irania huthikapinallisten aseistamisesta, minkä Iran kiistää. Saudi-Arabia puolestaan johtaa liittoumaa, joka tukee Jemenin hallitusta sodassa hutheja vastaan.

Uutistoimisto AFP on nähnyt asiakirjan, jossa Saudi-Arabia viittaa ohjusiskuun sekä Bahrainissa tapahtuneeseen öljyputken paloon vaatiessaan Arabiliittoa koolle.

Bahrain syyttää Irania tulipalosta, joka aiemmin tässä kuussa katkaisi hetkeksi öljytoimitukset Saudi-Arabiasta Bahrainiin. Saudi-Arabian mukaan Iranin toiminta vaarantaa turvallisuuden ja rauhan sekä arabimaissa että muualla maailmassa, AFP kertoo.

Ohjusisku johti myös siihen, että Saudi-Arabia sulki kaikki rajat Jemeniin. Se on estänyt avun toimittamisen taistelujen runtelemaan maahan.

YK on vedonnut saudeihin, jotta avun toimittamista voitaisiin jatkaa. YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä maailman suurin humanitaarinen kriisi. Noin 17 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Heistä nälänhätä uhkaa seitsemää miljoonaa.

Professori: Arabiliitto lähinnä areena valtataisteluille

Juusolan mukaan Arabiliitto on kautta historiansa ollut hajanainen ja Saudi-Arabia voi vahvimpana toimijana ajaa läpi päätöslauselman, jota kaikki valtiot eivät hyväksy.

– Lopputulos on se, että Arabiliitolla ei ole koskaan ollut minkäänlaista yhdistävää roolia alueen kriiseissä, vaan se on lähinnä areena valtataisteluille.

Tällä hetkellä keskeisenä diplomaattisena toimijana Saudi-Arabian ja Iranin välillä on Ranska.

– Meillä ei ole tarkkoja tietoja siitä, mitä Ranskan ja Saudi-Arabian välillä ja Ranskan ja Iranin välillä on mahdollisesti saatu aikaan, siitä ei ole informoitu.

Juusola pitää Ranskan osallistumista myönteisenä, vaikka harmitteleekin, ettei EU ole ottanut roolia tilanteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lähde: Saudi-Arabia vaatii Iranin tuomitsemista Arabiliiton kokouksessa

Iranin presidentti Rouhani varoittaa Saudi-Arabiaa "Iranin mahdista ja asemasta"

Iranin ja Saudi-Arabian sanasota jatkuu

Saudi-Arabia syyttää Irania Jemenistä laukaistusta ohjuksesta

Saudi-Arabia sanoo torjuneensa ballistisen ohjuksen