Arabimaat yhtyvät USA:n rintamaan Isisiä vastaan

Kymmenen arabimaata on lupautunut tukemaan Yhdysvaltojen johtamaa rintamaa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Mukaan liittyi myös Saudi-Arabia, jonka tukea on pidetty Yhdysvaltojen kannalta erittäin tärkeänä. Johtavana sunnalaisena maana Saudi-Arabialla on suuri vaikutusvalta sunneihin ympäri maailmaa.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti torstaina, että ilmaiskut Isis-järjestöä vastaan rikkovat kansainvälistä oikeutta, jos niille ei ole YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää.

- Ilman YK:n turvallisuusneuvoston kunnollista päätöstä tällaisesta askeleesta tulisi hyökkäysteko, törkeä loukkaus kansainvälisen oikeuden normeja vastaan, ulkoministeriön tiedottaja Aleksandr Lukashevisth sanoi.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry sanoi olevansa yllättynyt Venäjän kommenteista ottaen huomioon viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa.

Puheen jälkimainingeissa torstaina Saksan ja Britannian ulkoministerit Frank-Walter Steinmeier ja Philip Hammond sanoivat, etteivät maat aio osallistua Isisin vastaisiin ilmaiskuihin Syyriassa.

Britannian pääministerin David Cameronin mukaan maa ei ole vielä sulkenut pois sotilaallista puuttumista Isisiä vastaan.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sanoi televisiopuheessaan viime yönä, että hän sallii ilmaiskut Isisiä vastaan Syyriassa.

Obaman mukaan Isisiä vastaan tehdään entistä laajempia ilmaiskuja Irakissa.

Presidentin mukaan tavoite on Isisin täydellinen tuhoaminen.

- Otamme kiinni maatamme uhkaavat terroristit, olivatpa he missä tahansa. Tämä tarkoittaa, ettemme epäröi iskeä Isisiä vastaan Syyriassa emmekä Irakissa, Obama sanoi.

- Jos uhkaat Amerikkaa, et löydä turvapaikkaa.

Erittäin julmista otteistaan tunnettu äärisunnalainen Isis on valloittanut laajoja alueita Irakissa ja Syyriassa sekä uhannut Yhdysvaltoja terrori-iskuilla. Lisäksi järjestö on vainonnut, murhannut ja siepannut ihmisiä. Uhrien joukossa on ollut muun muassa kaksi amerikkalaista journalistia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.