Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin – "Takana ovat sekä järjestelmän rakenteelliset ongelmat että Netanjahun asema"

Israelissa järjestetään jälleen ensi maaliskuussa parlamenttivaalit, nyt jo kolmannet vuoden sisällä. Tämä on osoitus siitä, että maassa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

–  Tämä kertoo osin järjestelmästä ja siinä olevista rakenteellisista ongelmista eli että ei ole selviä enemmistöjä. Toinen tekijä on tietysti pääministeri Benjamin Netanjahun persoona.

Israelissa on hyvin voimakkaasti suhteelliseen vaalitapaan perustuva järjestelmä. Tällöin ei Juusolan mukaan ylipäätään ole helppo muodostaa koalitiota silloin, kun on hyvin erilaisia poliittisia mielipiteitä. Tässä on kyse enemmän tai vähemmän pysyvästä tilanteesta.

Tässä tapauksessa Netanjahun asema on Juusolan mukaan erityistapaus, mikä on johtanut siihen, että tilanne on nyt näin paha.

–  Netanjahu pitää kiinni kaikin keinoin asemastaan eikä suostu antamaan periksi ja vie tavallaan poliittisen järjestelmän mukanaan umpikujaan.

"Vaalikampanjasta tulee hyvin repivä ja likainen"

Uusiin vaaleihin on aikaa kolme kuukautta, ja se on Juusolan mukaan pitkä aika Israelin politiikassa. Potentiaalisesti paljon voi tapahtua. Yhtenä mahdollisena kehityskulkuna voisi olla se, että Netanjahu haastettaisiin hänen oman Likud-puolueensa sisältä. Toistaiseksi tästä ei Juusolan mukaan kuitenkaan näy merkkejä.

–  Mutta jos alkaa näyttää mielipidemittausten valossa siltä, että Sinivalkoinen puolueliitto vahvistuu, se voi aiheuttaa paineita Likudin sisälle luopua Netanjahusta. Tämä on yksi mahdollisuus päästä umpikujasta eteenpäin.

Tilanne ei Juusolan mukaan ole helppo, ja kaikki ennusmerkit osoittavat, että vaalikampanjasta tulee hyvin repivä ja likainen. Tosin tämä on Israelissa perinne muutenkin, mutta tässä tilanteessa repivyys ja likaisuus Juusolan mukaan korostuu.

Juusola uskoo, että nykyinen poliittinen tilanne ei vahvista israelilaisten uskoa järjestelmään.

–  Netanjahun vastustajat syyttävät erityisesti häntä, mutta varmasti yleinen käsitys on, että kaikki kolme keskeistä toimijaa (Netanjahu, Israel Beiteinu -puolueen Avigdor Liberman ja Sinivalkoisen puolueliiton Benny Gantz) ovat syyllisiä tähän. Tämä lisää käsitystä siitä, että politiikka on likaista, mikä ei mitenkään vahvista demokratiaa, Juusola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustusta koronavirusalueelle Kiinassa – koronavirus pelottaa ympäri maailmaa

Afganistanissa on tapahtunut lentokoneturma – ei tietoa uhreista

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu, vaatimukset todistajien kuulemista saivat lisäpontta

Yön uutiskooste: Paperiliiton lakko alkoi tänään, kaikkien aikojen parhaisiin koripalloilijoihin kuuluvan Kobe Bryantin, 41, kuolemasta virallinen vahvistus

Irakissa ammuttiin kolme rakettia Yhdysvaltain suurlähetystöön – ainakin yksi ihminen haavoittui

Italiassa Lega ei onnistunut kaappaamaan voittoa pohjoisen aluevaaleissa – äärioikeistoa vastustavaa "sardiiniliikettä" veikataan yhdeksi syyksi äänestysintoon

Kiina lykkää uudenvuodenjuhlaansa koronaviruksen pelossa – virus säikytti Tokion pörssin ja öljyn hinnan laskuun, Mongolia sulkee maarajaansa Kiinan kanssa

Auschwitzin vapauttamisesta 75 vuotta – myös presidentti Niinistö osallistuu muistotilaisuuteen

Keskitysleiriltä selvinnyt: On vaikea uskoa, että sivistyneet ihmiset voivat surmata viattomia – ja siksi emme saa koskaan unohtaa

Suomalaisasiantuntija pitää koronaviruksen tarttumista itämisaikana epätodennäköisenä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.