Asiantuntijat: Venäjä muuttuu, mutta Putinin jatkoa presidenttinä ei uhkaa mikään

Professori uskoo maassa parhaillaan muhivien muutosten olevan väistämättömiä lähivuosina.

Venäjällä muhivat parhaillaan muutokset, jotka ovat väistämättä edessä 2–3 vuoden kuluessa, arvioi moskovalaisen MGIMO-instituutin professori Valeri Solovei. Kyselyiden perusteella kansa kaipaa pitkästä aikaa enemmän muutoksia kuin vakautta. Asiantuntijat taas tuomitsevat Venäjän nykymenon jatkuessa taloudellisen pysähtyneisyyden tilaan.

Solovein mukaan venäläisten toiveet kohdistuvat ainakin tässä vaiheessa taloudellisiin ja sosiaalisiin muutoksiin, eivät niinkään poliittisiin.

– Kremlin näkökulmasta tämä näyttää kuitenkin vaaralliselta ja mahdollisesti vallankumoukselliselta, Solovei sanoo.

Presidentti Vladimir Putin ei ole vielä virallisesti asettunut ehdolle uudelle kaudelle, mutta tuskin kukaan epäilee hänen jatkavan virassaan ensi maaliskuun vaalien jälkeen. Kunnollista haastajaa ei ole, eikä opposition tällä hetkellä suosituinta edustajaa Aleksei Navalnyitä edes päästetä ehdokkaaksi.

Haastajan puutteessa Putinin pahin uhka maaliskuun 2018 vaaleissa on poliittinen apatia ja äänestysinnon lasku, joka itsessään luo epävarmuutta.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan Putin on vähitellen yhä enemmän irrallaan nuoremman äänestäjäkunnan todellisuudesta. Putin tukeutuu vahvasti kokemuksiinsa Neuvostoliitosta, mutta vuoden 2024 vaaleissa huomattava osa äänestäjistä – ja heidän vanhemmistaan – tuntee Neuvostoliiton vain historiankirjoista.

– Se ei tarkoita, että he olisivat liberaaleja tai pyrkisivät johonkin, mitä länsi toivoo. Kun ei muista Neuvostoliittoa, ei muista hyvä asioita muttei myöskään pahoja, Moshes sanoo viitaten Stalinin suosion kasvuun Venäjällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.