Assadin asema jäi hiertämään Syyria-lauselman pusertanutta turvallisuusneuvostoa

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asema säilyi kitkeränä kiistakysymyksenä, kun YK:n turvallisuusneuvosto sopi eilen Syyrian rauhanprosessia koskevasta päätöslauselmasta.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry oli tuskin päässyt kiittelemästä päätöslauselman syntyä, kun hän jo lisäsi, että al-Assadin kohtalosta on edelleen suuria erimielisyyksiä. Yhdysvallat ja Eurooppa tahtovat al-Assadin luopuvan vallasta, Venäjä ja Iran taas näkevät presidentin liittolaisenaan.

- Olemme hyvin tietoisia jäljellä olevista haasteista. Kansainvälisen yhteisön keskuudessa on yhä jyrkkiä erimielisyyksiä, erityisesti presidentti al-Assadin tulevaisuutta koskien, Kerry sanoi.

Ranska vaati heti päätöslauselman synnyn jälkeen, että Syyria-neuvotteluihin sisällytetään vaatimus siitä, että al-Assad luopuu vallasta.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi turvallisuusneuvostossa, että al-Assadin vallasta luopumisesta on saatava takuu. Fabiuksen mukaan Ranska ei voi hyväksyä vaihtoehtoa, että al-Assad asettuisi Syyriassa ehdolle vaaleissa.

Syyria-päätöslauselmaan ei kirjattu mainintaa al-Assadin asemasta.

Harvinainen sopu

Turvallisuusneuvoston yksimielinen päätöslauselma rauhanprosessista Syyriassa on silti harvinainen osoitus yhteistyöhalusta ratkaista konflikti, joka on hiertänyt erityisesti Yhdysvaltain ja Venäjän välejä.

Viimeisenä tekstimuotoiluista neuvottelivatkin juuri Yhdysvallat ja Venäjä.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi sovun synnyn jälkeen, että päätöslauselmalla turvallisuusneuvosto lähettää viestin, että tappamisen Syyriassa on loputtava.

- On aika luoda perusta sellaisen hallinnon muodostamiselle, jonka tämän pommitetun maan kauan kärsinyt kansa voi hyväksyä, Kerry sanoi.

- Tämä (päätöslauselma) on selkeä vastaus kaikille yrityksille pakottaa ratkaisu Syyriaan ulkopuolelta, mukaan lukien kysymys presidentistä, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan muotoili.

Päätöslauselman mukaan Syyriaan tulee saada koko maan kattava tulitauko, joka ei kuitenkaan päde äärijärjestö Isisiin, al-Qaida -terroriverkostoon kytköksissä olevaan al-Nusran rintamaan ja muutamiin muihin militanttiryhmiin.

YK:ta pyydetään esittämään turvallisuusneuvostolle vaihtoehtoisia tapoja tulitauon tarkkailuun Syyriassa. Lisäksi päätöslauselma tukee aiemmin Wienissä sovittua aikataulua Syyrian hallinnon ja opposition neuvotteluista, joilla tähdätään vaalien järjestämiseen Syyriassa. Neuvottelujen on määrä alkaa tammikuussa.

Päätöslauselmassa myös todetaan, että taistelua Isis-äärijärjestöä vastaan tulee jatkaa. Järjestö on vallannut alueita Syyriassa ja Irakissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.