Australiassa puolueita ja parlamenttia hakkeroitu vaalien alla –  epäilty on "pitkälle kehittynyt valtiollinen toimija"

Australian pääministerin mukaan maan suuret puolueet ja parlamentin tietoverkko ovat joutuneet hakkeroinnin kohteeksi kevään vaalien alla. Maan kyberturvallisuuden asiantuntijat uskovat, että teosta on vastuussa "pitkälle kehittynyt valtiollinen toimija", kertoi pääministeri Scott Morrison maanantaina parlamentissa.

Hakkerointi tapahtui muutama viikko sitten. Australiassa valmistaudutaan parlamenttivaaleihin, jotka pidetään todennäköisesti toukokuussa. Morrisonin mukaan vaaleihin sekaantumisesta ei kuitenkaan ole näyttöä.

– Olemme ottaneet käyttöön useita toimia turvataksemme vaalijärjestelmämme koskemattomuuden, pääministeri vakuutti.

–  Turvallisuuspalvelumme ovat jäljittäneet toiminnan ja toimineet päättäväisesti sitä vastaan, hän lisäsi.

Viranomaiset kertoivat parlamentin tietoverkkoon kohdistuneesta hyökkäyksestä jo aiemmin tässä kuussa. Morrisonin mukaan asian selvittelyssä kävi ilmi, että hakkeroinnin kohteena oli myös kolme puoluetta eli liberaalit, työväenpuolue ja Australian kansallispuolue.

Parlamentin tietoverkon käyttäjiä kuten pääministeriä ja muita hallituksen jäseniä kehotettiin jo aiemmin vaihtamaan salasanansa ja tekemään muita turvatoimia.

Kiinan vaikutusyritykset kuuma puheenaihe

Sydney Morning Herald -lehden mukaan hakkeroinnin jäljet johtavat tiettävästi Kiinaan, mutta viranomaiset epäilevät, että joku toinen valtio saattaa pyrkiä ohjaamaan huomiota Kiinaan peittääkseen omia jälkiään. Lehden mukaan vain Kiinan, Venäjän, Israelin ja Yhdysvaltojen arvioidaan kykenevän näin korkeatasoiseen hyökkäykseen.

Australiassa on viime vuosina käyty kiivasta debattia Kiinan poliittisista vaikutusyrityksistä ja suorasta häirinnästä. Muun muassa kiinalaissyntyiset miljardöörit ovat rahoittaneet avokätisesti Australian suuria puolueita. Laajaa julkista huomiota herättäneet tapaukset ovat saaneet hallituksen valpastumaan ja puolueet muuttamaan linjaansa. Hallitus on kiristänyt ulkomaista vaikuttamista koskevaa lainsäädäntöä ja puolueet ovat ilmoittaneet tiukentavansa käytäntöjä vaalituen vastaanottamisessa.

Australia on taloudellisesti hyvin riippuvainen Kiinasta, sillä noin 30 prosenttia maan viennistä suuntautuu Kiinaan. Australiassa on iso kiinalaisvähemmistö, ja esimerkiksi ulkomaisista opiskelijoista valtaosa tulee Kiinasta.

Australian parlamentin tietoverkkojen turvallisuutta on merkittävästi vahvistettu vuonna 2011 paljastuneen kyberhyökkäyksen jälkeen. Tuolloin Kiinan tiedusteluviranomaisten kerrottiin olevan vastuussa teosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.