Barack Obaman aika alkoi Yhdysvalloissa

Demokraattien Barack Obama on voittanut Yhdysvaltain presidentinvaalit. Hänestä tulee Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti.

Obama ylitti 270 valitsijamiehen rajan muun muassa Virginian ja Ohion turvin. Hän päihitti McCainin myös Floridassa. Obama onnistui saamaan taakseen useita osavaltioita, jotka ovat olleet perinteisesti republikaanien tonttia.

Barack Obama julisti kiitospuheessaan muutoksen tulleen Yhdysvaltoihin. Obama puhui kannattajilleen kotikaupungissaan Chicagossa.

Obama muistutti myös, että vaalivoitto on vasta muutoksen alku. Hän korosti, ettei yksi virkakausi ehkä riitä työn loppuun saattamiseen.

Ovensuukyselyjen mukaan talouskysymykset ratkaisivat vaalin. Talouden mainitsi suurimpana huolenaan yli 60 prosenttia vastanneista. Vain kymmenen prosenttia sanoi pitävänsä Irakin sotaa ykkösaiheena.

McCain ja Bush onnittelivat

Republikaanien John McCain tunnusti tappionsa ja onnitteli Obamaa, kun äänestys päättyi Yhdysvaltain länsirannikolla.

Myös Yhdysvaltain tämän hetkinen presidentti George W. Bush on onnitellut Barack Obamaa tämän vaalivoitosta. Samalla hän kutsui seuraajansa perheineen käymään pian Valkoisessa talossa.

Bushin mukaan Obama on nyt aloittamassa yhtä elämän suurista matkoista. Presidentti kehotti Obamaa myös nauttimaan elämästään presidenttinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Barack Obama: Rakettimainen nousu politiikkaan