Barbie muuntuu myös muslimiksi – nukke pukeutuu nyt hijabiin

Barbie-nukke kokee tiuhaan uusia tuulia.

Tovi sitten nukkeja valmistava yhtiö Mattel kertoi, että se tuo markkinoille kolmenlaisia Barbieita: kurvikkaita, pitkiä sekä pieniä ja siroja. Nyt nigerialaisnainen Haneefa Adam, 24, on saavuttanut suurta suosiota kuvienjakopalvelu Instagramissa julkaisemalla siellä kuvia Barbiesta, joka käyttää hijabia ja muutenkin peittäviä vaatteita, kuten pitkiä hameita. Hijab on musliminaisten yleisin asuste: päähuivi, joka peittää hiukset.

Hijab-barbiesta eli Hijarbiesta uutisoivat monet kansainväliset mediat. Yhdysvaltalainen televisioyhtiö CNN kertoi maanantaina, että Hijarbiella on 19 400 seuraajaa Instagramissa.

– En ollut nähnyt Barbieta, joka olisi pukeutunut hijabiin, joten päätin avata Instagram-tilin ja puin Barbien itse tekemiini vaatteisiin. Ajattelin, että on hyvin tärkeää, että nukke on puettu niin kuin minä itse, Adam kertoo CNN:lle.

– Barbie pukeutuu hyvin niukasti ja eri tavalla (kuin omassa kulttuurissani), eikä siinä ole mitään väärää. Halusin vain antaa kaltaisilleni muslimitytöille vaihtoehdon.

Buzzfeed-sivustolla Adam kertoo, että hän haluaa Hijarbien inspiroivan muslimityttöjä ja edustavan muslimitytön kulttuurista ja uskonnollista taustaa.

– Toivon, että (Instagram-)tililläni on positiivinen vaikutus.

Adamin Instagram-tili on saavuttanut suuren suosion, mutta CNN:n mukaan nuori nainen on saanut Hijarbiesta myös kielteistä palautetta. Joidenkin mielestä musliminaiset, jotka verhoavat itseään piiloon, ovat alistettuja. Adam on eri mieltä.

– Ihmiset luulevat, että musliminaiset pakotetaan siihen. Enemmistöä meistä ei pakoteta. Me peitämme itseämme ilmaistaksemme uskontoamme. Mutta monet muslimit eivät peitä hiuksiaan, eikä se tee heistä vähemmän muslimeja, hän sanoo CNN:lle.

Lähde: CNN, Buzzfeed.com

http://edition.cnn.com/2016/02/08/fashion/hijarbie-nigeria-student/

http://www.buzzfeed.com/augustafalletta/hijab-barbie-fashion-is-the-new-black#.orn5l6L6L

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.