Berliinissä puidaan Libyan kriisiä, kokoukseen tulee myös Putin

Berliinissä kokoonnutaan tänään Libyan kriisiä käsittelevään huippukokoukseen, jossa yritetään saada aikaan pitävä tulitauko ja vahvistaa heikosti toiminutta Libyan asevientikieltoa. Kokousta emännöi Saksan liittokansleri Angela Merkel, ja siihen odotetaan muun muassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Kokoukseen tuli eilen lisää painetta, kun sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot katkaisivat suurelta osin Libyan öljynviennin. Maan kansallinen öljy-yhtiö kertoi joutuvansa vähentämään öljyntuotantoaan yli puoleen, koska maan tärkeimmät satamat on blokattu.

YK:n Libyan-erityislähettilään Ghassan Salamen mukaan sunnuntain kokouksessa pyritään nimenomaan estämään suurvaltoja sekaantumasta lisää Libyan asioihin.

–  Kaikki ulkomainen sekaantuminen voi tarjota särkylääkettä lyhyellä tähtäimellä, mutta Libya tarvitsee nyt sekaantumisen lopettamista, hän kuvaili.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan varoitteli Politicossa julkaistussa kirjoituksessaan suurvaltoja jättämästä Libyan kansainvälisesti tunnustettua GNA-hallintoa oman onnensa nojaan.

Libyan taisteluissa on kuollut ainakin 2  000 sotilasta ja yli 280 siviiliä. Haftarin joukot ovat viime aikoina onnistuneet valloittamaan suuria alueita Libyassa, ja kansainvälisesti tunnustettu hallinto on vaarassa kaatua.

---

Korjattu juttua klo 14.54: ei Libyan kansainvälisesti tunnustettu GNF-hallinto, vaan Libyan kansainvälisesti tunnustettu GNA-hallinto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.