Biologit toivovat pääsyä Kolumbian viidakoihin

Vuosikymmenten konflikti Farc-sissien kanssa on estänyt tutkimuksen.

Kolumbian orastavan rauhan toivotaan avaavan maan viidakot tutkijoille ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

Kolumbian hallitus ja vasemmistolaiset Farc-sissit ovat sotineet 1960-luvulta. Farc on pitänyt hallussaan laajoja alueita, minne ulkopuolisilla ei ole ollut asiaa.

Tutkijat uskovat viidakoissa lymyävän runsaasti harvinaisia ja jopa tieteelle vielä kokonaan tuntemattomia eläin- ja kasvilajeja. Jo nyt tiedetään, että Kolumbian luonto kuuluu maailman monimuotoisimpiin.

Tietämyksessä maan ekosysteemeistä on kuitenkin edelleen suuria aukkoja, kertoo Humboldt Institute -luonnontutkimuslaitoksen johtaja Brigitte Baptiste.

– Se kertoo siitä, kuinka vaikeaa tutkijoiden on ollut liikkua osassa maata.

Vuosien varrella tutkijoita on siepattu ja jopa tapettu. Baptistella on myös omakohtaista kokemusta viidakon vaaroista: kerran hän joutui melkein ammutuksi tehdessään tutkimusta Iniridajoen varrella Amazonin alueella. Hän oli tietämättään sattunut lähelle kokaiinitehdasta.

Sissit mukaan tutkimuksiin?

Farcin lisäksi viidakkoalueilla toimii lukuisia rikollisjengejä. Farcin ja hallituksen sovun toivotaan suitsivan myös jengien toimintaa.

Tutkijoita kiehtoo erityisesti laajalti tutkimaton Darienin viidakko Kolumbian ja Panaman rajaseudulla.

– Siellä on hyvin vaarallisia alueita. Turvallisuustilanteen takia emme ole voineet viedä sinne opiskelijoita tai lähettää tutkijoita töihin, kertoo pääkaupunki Bogotassa sijaitsevan Javerianan yliopiston Maria Angela Echeverry.

Hallitus ja Farc solmivat aseleposopimuksen viime kuussa. Sen pohjalta on tarkoitus luonnostella rauhansopimus.

Humboldt Institute on ehdottanut, että konfliktin päätyttyä entiset Farc-sissit voisivat tulla mukaan tutkimus- ja suojelutyöhön. Tutkijat haluaisivat käyttöönsä sissien tuntemuksen syrjäisistä viidakko- ja vuoristoalueista.

– Uskon, että suurimpia yllätyksiä nähdään kasvi- ja hyönteislajeissa. 60 prosenttia maailman lajeista on vielä löytämättä, ja suurin osa niistä on tropiikissa, Echeverry sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.