Boeingin 787-kone joutui laskeutumaan ohjaamosta tuprunneen savun vuoksi

Australiasta Yhdysvaltoihin matkannut United Airlinesin Boeing 787 -kone on ohjattu pois reitiltään laskeutumaan Uuteen-Kaledoniaan, joka sijaitsee Tyynellämerellä. Syynä oli lentokoneen ohjaamosta tullut savu.

Koneessa oli 256 matkustajaa.

–  Matkustajat ovat nousemassa koneesta rauhallisesti. Näyttää siltä, että ohjaamosta tuli savua, kertoi paikallisviranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Paikallisen radioaseman mukaan kukaan matkustajista ei loukkaantunut. Radioaseman mukaan matkustajat viettävät yön Uuden-Kaledonian pääkaupungissa Noumeassa ennen jatkolentoaan.

Tyynellämerellä Melanesian alueella sijaitseva Uusi-Kaledonia on Ranskalle kuuluva usean saaren erityisyhteisö, joka sijaitsee noin 2  700 kilometriä Melbournesta koilliseen. Noumean lentokentälle laskeutunut kone oli matkalla Australian Melbournesta Yhdysvaltain Los Angelesiin.

Boeingin koneet suurennuslasin alla

Tapahtuneessa ei ollut kyse Boeingin 737 Max -lentokonemallista, jonka lentäminen on kielletty suuressa osassa maailmaa kahden lyhyen ajan sisällä tapahtuneen tuhoisan onnettomuuden vuoksi. Uuteen-Kaledoniaan laskeutui vanhempi 787 Dreamliner -konemalli.

Max 8- ja 9-konemallien lentäminen kiellettiin toistaiseksi muun muassa EU-maissa sen jälkeen, kun Ethiopian Airlinesin lentokone putosi reilut kaksi viikkoa sitten Etiopian pääkaupungin Addis Abeban ulkopuolella. Onnettomuudessa surmansa saivat kaikki 189 kyydissä ollutta.

Sama konemalli oli käytössä myös Lion Airin lento-onnettomuudessa Indonesiassa viime vuoden lokakuussa. Turmassa kuoli 189 ihmistä.

Konemallin roolia onnettomuuksissa tutkitaan edelleen. Uuden konemallin ohjelmistossa on ominaisuuksia, joiden epäillään kasvattaneen onnettomuusriskiä.

Boeingia ovat kritisoineet muun muassa lentäjät, jotka eivät mielestään saaneet tarpeeksi tietoa uuden konemallin ominaisuuksista ennen sen käyttöön ottamista.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 10.57: Lentokiellossa olevan konemallin nimi on Boeing 737 Max, ei 787 Max

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.