Bonnin ilmastokokouksessa tuli pientä edistystä, mutta hankalissa kysymyksissä junnattiin paikallaan

Ministeri Tiilikainen: "Hiilidioksidimolekyyli on täsmälleen yhtä vahingollinen, tuleepa se minkä kehitysasteen maasta hyvänsä"

Kaksi viikkoa kestänyt YK:n ilmastokokous Saksassa Bonnissa päättyy tänään. Kokouksessa on neuvoteltu niin sanotuista Pariisin sopimuksen säännöistä, joiden avulla pyritään saavuttamaan sopimuksen tavoitteet. Suomen ympäristöministeriön mukaan säännöistä on tarkoitus päättää vuonna 2018, ja Bonnista on tavoitteena saada luonnos jatkoneuvottelujen pohjaksi.

Neuvottelukysymyksissä edettiin melko epätasaisesti.

– Siitä voi olla hyvinkin tyytyväinen, että meillä on rakennuspalikat koossa tuleville neuvottelukierroksille. Että miten näitä tavoitteita aletaan reivata sillä tavalla tiukemmaksi, että ollaan lähempänä sitä kahden asteen tavoitetta, sanoi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Bonnissa.

– Tieteen viesti on selvä: annetut sitoumukset eivät tule riittämään, ollaan pikemminkin kolmen asteen lämpenemispolulla. Nyt on raamit sille, että miten tämä viisivuotistarkastelu aina etenee, hän jatkoi.

Eniten keskustelua Bonnissa aiheutti köyhille maille annettava rahoitus, jolla ne voisivat kamppailla ilmastonmuutoksen sivuvaikutuksia vastaan. Niissä on hiertänyt muun muassa se, kuinka sitovia rahoituslupauksia kehittyneet maat pystyvät kehitysmaille antamaan.

Erimielisyyttä aiheuttivat myös kehittyvien maiden vaateet siitä, että sopimuksen velvoitteet olisivat kaikilla samanlaiset. Samaan aikaan osa kehittyvistä maista haluaisi liikkumavaraa kasvihuonekaasupäästöilleen.

Tiilikainen oli tyytymätön päästöjen raportointia koskevien neuvotteluiden hitauteen. Niissä ei käytännössä päästy eteenpäin ja asiaa lykättiin ensi vuoteen.

– Pariisissa sovittiin, että päästöjen mittaus, niiden seuranta ja päästöistä raportointi pitäisi olla läpinäkyvää. Nyt ollaan pikkaisen tuomassa takaisin sitä tulomuuri-ilmiötä, että on jako kehittyneet maat ja kehittyvät maat, ja toisilta vaaditaan enemmän ja toisilta vähemmän. Ja tämä ei ole hyvä, koska hiilidioksidimolekyyli ilmassa on täsmälleen yhtä vahingollinen, tuleepa se minkä kehitysasteen maasta hyvänsä.

Marraskuun kokous oli ensimmäinen laatuaan sitten kesäkuun, jolloin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maan irtautuvan sopimuksesta. Sääntöjen mukaan Yhdysvallat voi irtautua sopimuksesta vasta marraskuussa 2020, joten siihen asti maa osallistuu ilmastokokouksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.