Boris Johnson: Kova brexit johtuisi EU:n joustamattomuudesta – Britannian pääministerikisa on loppusuoralla

Britannian seuraavaksi pääministeriksi vahvoilla oleva Boris Johnson sanoo, että EU olisi osavastuussa, jos Britannia joutuu jättämään unionin ilman erosopimusta.

Johnson sanoi pääministerikisan viimeisessä kampanjatilaisuudessa, että yrittää neuvotella kesän aikana EU:n kanssa muutoksista olemassa olevaan erosopimukseen. Hän kuitenkin totesi, että jos EU ei suostu joustamaan yhtään, joutuu Britannia eroamaan ilman sopimusta.

–  Jos he eivät suostu muuttamaan edes pilkun paikkoja, meillä ei tietenkään ole muuta vaihtoehtoa kuin valmistautua eroamaan eri ehdoilla, Johnson sanoi.

EU-johtajat ovat toistuvasti sanoneet, että nykyisen pääministerin Theresa Mayn kanssa neuvoteltuun erosopimukseen ei enää neuvotella muutoksia.

Entinen ulkoministeri Johnson on luvannut toteuttaa brexitin lokakuun loppuun mennessä, jos hän nousee pääministeriksi.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja ja sitä kautta pääministeri valitaan puolueen jäsenäänestyksessä. Kisassa ovat jäljellä enää Johnson ja nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt. Johnson on mielipidekyselyjen mukaan selkeä ennakkosuosikki. Voittaja selviää ensi viikon tiistaina.

Johnson kritisoi EU:ta kalan avulla

Johnson kuului vuoden 2016 brexit-äänestyksen alla näkyvimpiin brexitin puolesta kampanjoineisiin poliitikoihin. Keskiviikon tilaisuudessa Johnson viihdytti kuulijoitaan kritisoimalla EU:n "liiallista sääntelyä" havaintovälineen avulla.

Hän piteli kädessään muoviin käärittyä savusilliä ja kritisoi sitä, että kala pitää EU-säännösten takia myydä jäiden kera.

Johnson vakuutti, että kovaa brexitiä ei pidä pelätä, kunhan Britannia valmistautuu siihen hyvin. Hän kuitenkin sanoi, että esimerkiksi kahdenvälisen kauppasopimuksen tekemisessä Yhdysvaltojen kanssa menee aikaa.

Kumpikin Mayn paikkaa hamuavista ehdokkaista on vannonut, että he heittävät Mayn sopimuksesta roskikseen erityisesti EU:n vaatimukset liittyen Irlannin rajaan.

Niin kutsuttu backstop-ehto on kehitetty turvaamaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan kohtalo, kun Britannia lähtee unionista. Nyt alueet ovat samassa kauppa- ja tulliliitossa, eikä rajan ylittäviä kuljetuksia ja tuotteita tarvitse syynätä tullissa. Eron jälkeen ne ovat luultavasti kuitenkin eri tullijärjestelmien alaisuudessa.

Johnsonin ja Huntit kovat puheet saivat keskiviikkona punnan arvon putoamaan alhaisimmalle tasolleen dollariin nähden kahteen vuoteen.

May näpäytti Johnsonia

Väistyvä pääministeri May näpäytti keskiviikkona jäähyväispuheessaan Johnsonia kritisoimalla monien nykypoliitikkojen itsevaltiutta, kertoo muun muassa Guardian.

–  Kyvyttömyys yhdistää periaatteet käytännönläheisyyden kanssa ja kyvyttömyys tehdä kompromisseja, kun niitä tarvitaan, vaikuttaa ajaneen koko poliittisen keskustelumme väärälle polulle, May sanoi yleisölle kansainvälisen politiikan tutkimuslaitoksessa Chatham Housessa.

Mayn mukaan nykypoliitikkojen joustamattomuus on johtanut käytännössä siihen, että kun yksinkertaisesti vakuuttaa kantaansa tarpeeksi kovaäänisesti ja tarpeeksi pitkään, saa lopulta tahtonsa läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Nelson Mandelan diplomaattitytär Zindziswa Mandela kuoli – "Hän palveli Etelä-Afrikkaa hyvin"

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielisyys ja median puolueellisuus

WHO: Pandemiasta ei palata lähitulevaisuudessa "vanhaan normaaliin" – "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

Lähes 10 miljoonaa lasta ei välttämättä palaa kouluun koronarajoitusten jälkeen, arvioi järjestö

Ovensuukysely: Duda kasvattaa niukkaa johtoaan Puolan presidentinvaaleissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.