Boris Johnson: Kova brexit johtuisi EU:n joustamattomuudesta – Britannian pääministerikisa on loppusuoralla

Britannian seuraavaksi pääministeriksi vahvoilla oleva Boris Johnson sanoo, että EU olisi osavastuussa, jos Britannia joutuu jättämään unionin ilman erosopimusta.

Johnson sanoi pääministerikisan viimeisessä kampanjatilaisuudessa, että yrittää neuvotella kesän aikana EU:n kanssa muutoksista olemassa olevaan erosopimukseen. Hän kuitenkin totesi, että jos EU ei suostu joustamaan yhtään, joutuu Britannia eroamaan ilman sopimusta.

–  Jos he eivät suostu muuttamaan edes pilkun paikkoja, meillä ei tietenkään ole muuta vaihtoehtoa kuin valmistautua eroamaan eri ehdoilla, Johnson sanoi.

EU-johtajat ovat toistuvasti sanoneet, että nykyisen pääministerin Theresa Mayn kanssa neuvoteltuun erosopimukseen ei enää neuvotella muutoksia.

Entinen ulkoministeri Johnson on luvannut toteuttaa brexitin lokakuun loppuun mennessä, jos hän nousee pääministeriksi.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja ja sitä kautta pääministeri valitaan puolueen jäsenäänestyksessä. Kisassa ovat jäljellä enää Johnson ja nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt. Johnson on mielipidekyselyjen mukaan selkeä ennakkosuosikki. Voittaja selviää ensi viikon tiistaina.

Johnson kritisoi EU:ta kalan avulla

Johnson kuului vuoden 2016 brexit-äänestyksen alla näkyvimpiin brexitin puolesta kampanjoineisiin poliitikoihin. Keskiviikon tilaisuudessa Johnson viihdytti kuulijoitaan kritisoimalla EU:n "liiallista sääntelyä" havaintovälineen avulla.

Hän piteli kädessään muoviin käärittyä savusilliä ja kritisoi sitä, että kala pitää EU-säännösten takia myydä jäiden kera.

Johnson vakuutti, että kovaa brexitiä ei pidä pelätä, kunhan Britannia valmistautuu siihen hyvin. Hän kuitenkin sanoi, että esimerkiksi kahdenvälisen kauppasopimuksen tekemisessä Yhdysvaltojen kanssa menee aikaa.

Kumpikin Mayn paikkaa hamuavista ehdokkaista on vannonut, että he heittävät Mayn sopimuksesta roskikseen erityisesti EU:n vaatimukset liittyen Irlannin rajaan.

Niin kutsuttu backstop-ehto on kehitetty turvaamaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan kohtalo, kun Britannia lähtee unionista. Nyt alueet ovat samassa kauppa- ja tulliliitossa, eikä rajan ylittäviä kuljetuksia ja tuotteita tarvitse syynätä tullissa. Eron jälkeen ne ovat luultavasti kuitenkin eri tullijärjestelmien alaisuudessa.

Johnsonin ja Huntit kovat puheet saivat keskiviikkona punnan arvon putoamaan alhaisimmalle tasolleen dollariin nähden kahteen vuoteen.

May näpäytti Johnsonia

Väistyvä pääministeri May näpäytti keskiviikkona jäähyväispuheessaan Johnsonia kritisoimalla monien nykypoliitikkojen itsevaltiutta, kertoo muun muassa Guardian.

–  Kyvyttömyys yhdistää periaatteet käytännönläheisyyden kanssa ja kyvyttömyys tehdä kompromisseja, kun niitä tarvitaan, vaikuttaa ajaneen koko poliittisen keskustelumme väärälle polulle, May sanoi yleisölle kansainvälisen politiikan tutkimuslaitoksessa Chatham Housessa.

Mayn mukaan nykypoliitikkojen joustamattomuus on johtanut käytännössä siihen, että kun yksinkertaisesti vakuuttaa kantaansa tarpeeksi kovaäänisesti ja tarpeeksi pitkään, saa lopulta tahtonsa läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Turistisaarella roihuaa maastopalo Kreikassa, kaksi kylää ja hotelli tyhjennetty

Mediamoguli ja oikeustieteen professori kertoivat päässeensä toiselle kierrokselle Tunisian presidentinvaaleissa

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – ennakkosuosikkina pidetty "Tunisian Silvio Berlusconi" pidätettiin ennen vaaleja

Kyynelkaasu ja Molotovin cocktailit sinkoilevat taas Hongkongissa – mielenosoittajat vaativat apua Britannialta

Taleban perui Punaisen Ristin porttikiellon – kieltoa oli perusteltu järjestön "epäilyttävällä toiminnalla"

Varastettu kultainen vessanpönttö on edelleen kateissa – pönttörosvot aiheuttivat mittavan vesivahingon

Saudi-Arabian iskujen odotetaan tuntuvan myös suomalaisen bensanostajan kukkarossa – iskujen seuraukset riippuvat pitkälti siitä, ketä niistä lopulta syytetään

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – yksi ennakkosuosikeista pidätettiin rahanpesuepäilyjen takia

Hurrikaaniksi vahvistuva Humberto näyttää ohittavan Bahaman ja Floridan

Pääministeri Johnson vertasi Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin – "mitä vihaisempi hän on, sitä vahvempi hänestä tulee"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.