Brexit-hätäkokous tänään Brysselissä – näitä kysymyksiä kannattaa pitää silmällä

EU-johtajat ottavat tänään kantaa siihen, kuinka paljon Britannian EU-eroa voidaan lykätä. Brexit-hätäkokous alkaa Brysselissä alkuillasta.

Britannia on pyytänyt brexitille lisää aikaa, mutta ainakaan vielä pääministeri Theresa May ei ole onnistunut kertomaan, miten aika käytettäisiin. Ero tapahtuu perjantaina, ellei muuta sovita.

Suomesta paikalla on pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Kuinka paljon brexitiä viivytetään?

Pöydällä on pääministeri Mayn pyyntö lisäajasta kesäkuun loppuun. Maa voisi kuitenkin lähteä aiemminkin.

Huippukokouksia johtava Donald Tusk on ehdottanut joustavaa lisäaikaa ,"flextensionia", joka tarkoittaisi enintään vuoden mittaista lisäaikaa. Britannian ei kuitenkaan olisi pakko roikkua jäsenenä näin pitkään, vaan se voisi lähteä, kunhan erosopimus on saatu hyväksyttyä brittiparlamentissa.

Eilisessä valmistelevassa kokouksessa EU-maat pohtivat edelleen sekä lyhyttä vaihtoehtoa että pidempää. Lyhyemmän lisäajan puolesta puhuisi se, että Euroopan parlamentti ja koko EU pääsisi aloittamaan uuden vaalikauden heinäkuussa puhtaalta pöydältä. EU-maat tarvitsevat kuitenkin pääministeri Maylta uskottavan selvityksen siitä, että maa pystyy lähtemään EU:sta hallitusti lähikuukausina.

Pidemmän lisäajan puolesta puhuu taas se, ettei EU-johtajien tarvitsisi raahautua hätäkokouksiin tämän tästä, ja EU:n agendalle saataisiin muitakin asioita kuin brexit. Toisaalta EU-maat kaipaavat takeita siitä, ettei vastentahtoisesti jäsenenä roikkuva Britannia ala kampittaa EU:n yhteistä päätöksentekoa.

Brittilehti Guardianin lähteiden mukaan pidemmän lisäajan kannatus on vahvistunut ja kuluvan vuoden loppuun jatkuva pidennys näyttää todennäköiseltä kompromissilta. Se tietäisi lisäongelmia pääministeri Maylle, joka on aiemmin sanonut, ettei voi pääministerinä hyväksyä pidempää kuin kesäkuun loppuun asti jatkuvaa lisäaikaa.

Mitä pääministeri May lupaa EU-maille?

Viimeistään huippukokouksessa Mayn odotetaan kertovan, miten konservatiivien ja työväenpuolueen neuvottelut sujuvat.

Britannian parlamentista on ollut tähän asti mahdotonta löytää enemmistöä millekään brexit-vaihtoehdolle, minkä takia puolueiden yhteistyön on tulkittu olevan hyvä uutinen.

Parlamentin alahuone on torjunut niin eron ilman sopimusta, tulliliittoon jäämisen, Norjan mallin kuin uuden kansanäänestyksen järjestämisenkin. EU:n kanssa neuvoteltu valmis erosopimus on kaatunut kolme kertaa selvin luvuin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .