Brexit-keskustelu jatkuu Britannian parlamentissa, äänestykseen vajaa viikko

Britannian parlamentin alahuone jatkaa tänään keskustelua maan EU-erosopimuksesta. Pääministeri Theresa May vastaa kansanedustajien kysymyksiin iltapäivällä eikä hallitus ole luopunut tavoitteestaan saada erosopimus hyväksyttyä ensi tiistain äänestyksessä. Muussa tapauksessa edessä on ero ilman sopimusta tai ei EU-eroa ollenkaan, hallitus on viestittänyt.

Brexit-sopimusta vastustavat kansanedustajat valmistautuvat kuitenkin täyttä häkää sekoittamaan hallituksen kuvioita. Eilen illalla parlamentti hyväksyi äänestyksessä ehdotuksen, jolla halutaan estää hallitusta käyttämästä verovaroja sopimuksettomaan brexitiin valmistautumiseen. Tämän toivotaan pakottavat Mayn etsimään muita vaihtoehtoja äänestystappion jälkeen.

Tilanne on ristiriitainen, sillä hallituksen brexit-sopimuksen vastustaminen samalla lisää todennäköisyyttä sille, että Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta. Äänestystulos joka tapauksessa osoitti, että hallituksen sopimusehdotuksen vastustajilla on parlamentissa yhä enemmistö.

Tänään äänestykseen on tulossa muutosehdotus parlamentin työjärjestykseen. Siinä vaaditaan hallitusta esittelemään parlamentille uusia vaihtoehtoja EU-eron hoitamiseen viimeistään kolme päivää sen jälkeen, kun sopimusehdotus on kaatunut äänestyksessä.

Pohjois-Irlannin rajakysymys hiertä

ä

May hallitus on lupaillut tuovansa parlamentin keskusteluun uusia vakuutuksia EU:lta vaikeaan pulmaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisestä rajasta. EU:n kanta on kuitenkin koko ajan ollut, ettei kaksi vuotta sorvattua sopimusta enää avata, vaan siihen voidaan tehdä ainoastaan tarkennuksia.

Kyse on sopimuksen hätälausekkeesta (backstop), jonka mukaan Britannia jää tulliliittoon EU:n kanssa, jos osapuolten uudesta suhteesta ei ole saatu ajoissa neuvottelutulosta. Näin varmistettaisiin se, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille muodostu niin sanottua kovaa rajaa tarkastuksineen.

Brexitin kannattajien mukaan Britannia on vaarassa jäädä tulliliittoon pysyvästi, koska sopimukseen ei ole kirjattu oikeutta irtautua siitä yksipuolisesti. Näin koko EU-ero vesittyisi.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta. Joidenkin EU-lähteiden mukaan Mayn hallitus aikoo pyytää eron lykkäämistä äänestystappion jälkeen, mutta Britannian hallituksen edustajat ovat torjuneet tällaisen mahdollisuuden.

Opposition työväenpuolue on puolestaan ilmoittanut esittävänsä Mayn hallitukselle epäluottamuslausetta, jos brexit-sopimus kaatuu parlamentin äänestyksessä.

Tunnelmat Lontoossa ovat kiristyneet ratkaisun hetkien lähestyessä. Kymmenien kansanedustajien kerrottiin eilen kirjoittaneen poliisipäällikölle ja valittaneen heikentyneestä turvallisuudesta parlamenttirakennuksen liepeillä. Ohikulkijat olivat aiemmin nimitelleet suorassa tv-lähetyksessä haastateltua EU-eroa vastustavaa kansanedustajaa natsiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.