Britannia äänesti historian oudoimmissa EU-vaaleissa – huhut pääministeri Mayn pikaisesta erosta lisääntyivät

Britanniassa ehdittiin aiemmin vakuuttaa useaan otteeseen, ettei brexitiä voi lykätä paljoa, koska muuten myös Britannia joutuisi järjestämään EU-parlamentin vaalit.

–  Millaisen viestin se lähettäisi niille yli 17 miljoonalle ihmiselle, jotka äänestivät EU:sta eroamisen puolesta, pääministeri Theresa May ihmetteli parlamentissa helmikuussa.

Tätä Britannian poliitikot ja kansalaiset saattoivat pohtia torstaina, kun he marssivat äänestämään EU-vaaleissa. Kyllästymisestä brexitin kanssa vatulointiin kertoi se, että Nigel Faragen uusi EU-vastainen brexit-puolue oli matkalla suurvoittoon. Toisena kyselyissä ovat olleet brexitin perumista kannattavat liberaalidemokraatit, kun taas Mayn konservatiivien kannatus on romahtamassa alle 10 prosenttiin. Myös toinen pääpuolue labour ottaa takkiinsa.

–  Kun on kerran tehty päätös erota, minusta meidän olisi pitänyt toteuttaa se, sanoi Lontoossa äänestänyt Neil Rodford.

Pohjoisirlantilainen Margaret Clark oli päinvastaisella kannalla.

–  Päällimmäisenä mielessäni on se, että haluaisin jäädä Euroopan unioniin, Clark kertoi.

 

Juncker: Uusi brexit-lykkäys ehkä edessä

 

Todennäköisyys sille, että Britannian 73 euroedustajaa myös aloittavat työnsä Euroopan parlamentissa, näyttää kasvavan. Britannian hallitus ei aio esitellä lakiehdotusta EU-erosta parlamentin alahuoneelle perjantaina, ja kesäkuun ensimmäiselle viikolle kaavailtu alahuoneen äänestys brexit-sopimuksesta oli lykkääntymässä toistaiseksi tuntemattomaan ajankohtaan.

Pääministeri Mayn lähtölaskenta sen sijaan näytti toden teolla alkaneen. Brittimedioissa arveltiin yleisesti, että May ilmoittaa oman eronsa ajankohdasta jo perjantaina.

Käsitystä vahvisti Mayn oman konservatiivipuolueen riviedustajien niin kutsuttu 1922-komitea, johon kuuluvan Geoffrey Clifton-Brownin mukaan Maytä vastaan aiotaan järjestää uusi epäluottamuslauseäänestys, jos pääministeri ei ilmoita erostaan.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arvioi CNN:n haastattelussa, että Britannia on nykymenoa matkalla kohti uutta brexitin lykkäystä lokakuussa.

 

Hollannissa jännitetään oikeistopopulistien menestystä

 

Jos brexit lopulta toteutuu, Britannian europarlamentaarikot poistuvat EU-parlamentista. Britannian edustajanpaikoista 27 jaetaan muille jäsenmaille, joista Suomi saa yhden lisäpaikan. Samalla EU-parlamentin koko pienenee nykyisestä 751 edustajasta 705:een.

Torstaina äänestettiin Britannian lisäksi Hollannissa. Siellä jännitetään, saako oikeistopopulistinen ja EU-vastainen Foorumi demokratialle -puolue enemmän ääniä kuin pääministeri Mark Rutten VVD.

Britannian ja Hollannin vaalitulokset julkistetaan sunnuntaina yhtä aikaa muiden EU-maiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Australia kaipaa tietoja Pohjois-Koreassa pidätetyksi epäillystä opiskelijasta – Perheen mukaan mies ei ole ollut yhteydessä läheisiinsä moneen päivään

Trump ja Xi tapaavat viikonvaihteessa Japanin G20-kokouksessa – Tutkija: "Sieltä voi tulla jonkinlainen välirauha"

Bosnialaismies pidätettiin Saksassa Pariisin vuoden 2015 terrori-iskuihin liittyen

Australia ja Papua-Uusi-Guinea solmivat sovun: Kiistelty vastaanottokeskusten pyörittäjä saa lähtöpassit

Tyynenmeren paratiisisaaret ovat joutuneet huumehelvetin keskelle – kokaiinin hinta Australiassa räjäytti salakuljetuksen alueella

Saarten asukit ymmällään: kokonainen saari jäi kokaiinikoukkuun, ja toisella pyykit pestiin pulverilla

Pariisilaiset paistuvat ja maastopalo riehuu Espanjassa –  Saksassa helle hellittää hetkeksi, mutta lauantaina lämpötilat nousevat jälleen

Tshekin hallitus selvisi luottamusäänestyksestä –  mielenosoittajat syyttävät pääministeriä korruptiosta

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät ottivat yhteen ensimmäisessä televisioväittelyssä

Boris Johnson kontrolloisi Britannian työperäistä maahanmuuttoa Australian tapaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.