Britannia: Venäjä rikkoo kemiallisten aseiden kieltosopimusta

"Venäjällä on todistettu historia valtion toteuttamien salamurhien saralla"

Britannia syyttää Venäjää kemiallisten aseiden kieltosopimuksen rikkomisesta. Britannian edustaja kritisoi Venäjän toimintaa Hollannin Haagissa kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n kokouksessa.

Kokouksessa käsiteltiin entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämistä Britanniassa maaliskuun alussa. Britannia on syyttänyt myrkyttämisestä Venäjää, kun taas Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tapaukseen.

Britannian suurlähettilään Peter Wilsonin mukaan Venäjän toiminta on holtitonta ja umpimähkäistä.

– Venäjällä on todistettu historia valtion toteuttamien salamurhien saralla, Wilson kirjoitti Twitterissä.

Venäjän Hollannin-suurlähetystö puolestaan kritisoi Twitterissä Britannian argumentaatiota OPCW:n kokouksessa. Venäjän mukaan pelkkä todennäköisyys ei riitä todisteeksi Venäjän syyllisyydestä Skripalin myrkyttämiseen.

Vuonna 1997 perustettu OPCW valvoo kemiallisten aseiden kieltosopimuksen noudattamista.

Viime viikolla OPCW vahvisti brittiläisten tutkijoiden tiedot Skripalin myrkyttämisessä käytetystä hermomyrkystä. Brittitutkijoiden mukaan iskussa käytetty myrkky oli sotilastason Novitshok-hermomyrkkyä. OPCW ei nimennyt myrkkyä, mutta sanoi vahvistavansa Britannian tiedot.

OPCW on noussut näkyvään rooliin viime viikkoina, sillä järjestön tutkijoita on Syyriassa tutkimassa väitettyä kemiallisten aseiden käyttöä Duman kaupungissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.