Britannia jännittää konservatiivien enemmistöä historiallisissa brexit-vaaleissa

EU-ero tammikuun lopussa vai uusi brexit-kansanäänestys ja vasemmistolainen hallitus? Siinä ääripään vaihtoehdot briteille, jotka äänestävät torstaina noin 4  000 äänestyspaikassa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.

Pääministeri Boris Johnson ilmestyi Dilyn-koiransa kanssa äänestämään Lontoon keskustassa jo aamuvarhaisella. Myös työväenpuolueen Jeremy Corbyn äänesti Lontoossa, liberaalidemokraattien Jo Swinson ja Skotlannin kansallispuolueen Nicola Sturgeon antoivat äänensä Glasgow'ssa. Sosiaaliseen mediaan levisi kuvia pitkistä jonoista joillakin äänestyspaikoilla.

Jos mielipidemittauksiin oli luottaminen, Johnsonin konservatiivit onnistuvat saamaan parlamentin alahuoneeseen enemmistön. Tämä merkitsisi lähes varmasti jo useasti lykätyn brexitin toteutumista viimeistään 31. tammikuuta ja muodollista loppua Britannian 47 vuotta jatkuneelle EU-jäsenyydelle. Uusi parlamentti ehtii vielä kokoontua ennen joulunpyhiä aloittamaan asian käsittelyn.

–  Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna, Johnsonin viestitti ennen vaaleja.

Äänestäjien li ikkuvuus aiempaa suurempaa

Jännityksen säilymisen viimeiseen saakka takasi kuitenkin se, että konservatiiveille kyselyissä ennustettu parlamenttipaikkojen hulppea enemmistö supistui vaaleja edeltävän parin viikon aikana selvästi. Poliitikot ja äänestäjät muistivat varmasti myös, kuinka pieleen monet kyselyt ennustivat niin edellisten parlamenttivaalien kuin brexit-kansanäänestyksenkin tuloksen.

–  Äänestäjien liikkuvuutta on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin, muistutti YouGov-tutkimusyhtiön Chris Curtis AFP:lle.

Kyselyiden virhemarginaalit olivat niin suuria, että myös niin kutsutun "hung parlamentin" mahdollisuus oli olemassa. Tällaisessa lopputuloksessa yhdelläkään puolueella ei olisi enemmistöä alahuoneessa, mikä oli tilanne myös ennen vaaleja.

Brexit ei ole ohi brexitin jälkeen

Johnsonin kiirehtimän EU-eron vaihtoehdoksi työväenpuolueen Corbyn on tarjoillut uuden ja paremman EU-erosopimuksen neuvottelemista. Tämän jälkeen pidettäisiin uusi brexit-kansanäänestys, jossa myös brexitin peruminen olisi vaihtoehto.

Corbynin uskottavuutta on nakertanut se, ettei hän itse ole ottanut selvästi kantaa brexitin puolesta tai sitä vastaan. Lisäksi labourin muu vaaliohjelma kansallistamisineen ja julkisten menojen lisäyksineen on niin vasemmistolainen, että se arveluttaa monia.

Brexit ei poistu päiväjärjestyksestä, vaikka voittoisa Johnson lunastaisi lupauksensa EU-erosta tammikuun lopussa. Sen jälkeen alkavat vaikeat neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Kovan brexitin kielteiset vaikutukset kummittelevat yhä siirtymäajan päättyessä ensi vuoden lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ensimmäinen Euroopassa tapahtunut koronavirustartunta vahvistettu Saksassa – virustartunta myös Japanissa

Tutkija: Valko-Venäjä ei liiku mihinkään EU:n ja Venäjän välissä – Valko-Venäjän ja Venäjän suhde on pattitilanteessa, mutta lähentymisen länteen taas estää presidentti Lukashenkon haluttomuus uudistuksiin

Analyysi: Koronaviruksesta on esitetty kovia väitteitä ilman todisteita – se pitäisi vielä selvittää, mikä on Wuhanissa toimivan korkean riskin viruslaboratorion rooli epidemiassa

Israelin Netanjahu ei vaadikaan syytesuojaa korruptiosyytöksiltä

Trumpin puolustustiimi ei kommentoinut Boltonin väitteitä, vaan keskittyi hyökkäämään Bidenia vastaan

Kolumni: Holokaustiin liittyy velvollisuus muistaa – vai velvollisuus ajatella?

Trump esittelee Lähi-idän rauhansuunnitelmansa

Kiinassa todettu jo yli 100 koronaviruskuolemaa, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4  000:een – asiantuntijat ennustavat tartuntojen jatkuvan vähintään kuukausia

USA:n viranomaiset: Prinssi Andrew'n yhteistyöhalu Epsteinin seksuaalirikostutkinnassa nolla

Auschwitziin palanneet selviytyjät muistelivat kipeitä kokemuksiaan muistojuhlassa: "Minun on yhä vaikea palata tänne"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.