Britannian EU-lähettiläs eroaa muutama kuukausi ennen brexitin alkua

Ivan Rogers ilmoitti erostaan vain muutama kuukausi ennen kuin Britannian on tarkoitus käynnistää eroprosessi Euroopan Unionista.

Britannian EU-suurlähettiläs Ivan Rogers on irtisanoutunut tehtävästään, kertoo lähde uutistoimisto AFP:lle. Rogers ilmoitti erostaan vain muutama kuukausi ennen kuin Britannian on tarkoitus käynnistää eroprosessi Euroopan Unionista. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Rogersin oli odotettu olevan yksi brexit-neuvotteluiden avaintekijöistä.

Viime kuussa Rogersin raportoitiin kertoneen Britannian ministereille, että EU-maat uskovat uusien kauppaneuvotteluiden Iso-Britannian kanssa voivan kestää jopa kymmenen vuotta. Iso-Britannian pääministerin Theresa Mayn tiedottajan mukaan sopimukset saadaan tehtyä kahdessa vuodessa. May aikookin käynnistää Lissabonin sopimuksen artikla 50:n mukaisen prosessin EU-erosta maaliskuun loppuun mennessä.

Eurooppalaisen diplomaatin mukaan Rogersin ero ei ole yllätys heille, jotka työskentelevät hänen kanssaan.

– Hän on erittäin pätevä, mutta hän ei ole vakuuttunut brexit-päätöksistä tai Britannian hallituksen linjasta, joka johdattaa maan vaaralliseen epätietoisuuteen, kertoo nimettömänä pysyttelevä diplomaatti AFP:lle.

Britannian ulkoministeriö ei ole kertonut Rogersin irtisanoutumisen syytä. Rogers on toiminut suurlähettiläänä vuodesta 2013 lähtien.