Britannian May: Ei uutta kansanäänestystä, ei EU-eron lykkäämistä, sopimus EU:n kanssa on ainoa ratkaisu

Britannian pääministeri Theresa May torjuu yhä ajatuksen uuden kansanäänestyksen järjestämisestä maan EU-erosta. May ei myöskään pidä tarpeellisina lykätä brexitin toteutumista maaliskuun lopusta.

Parlamentissa puhuneen Mayn mukaan hallitus aikoo jatkaa keskusteluja sekä Britannian parlamentin että EU:n kanssa. Vaatimuksiin sopimuksettoman EU-eron estämisestä hän vastasi, että ainoa mahdollisuus siihen on sopimus EU:n kanssa – tai koko EU-eron peruminen.

–  Ei sopimuksetonta eroa voi vain toivoa pois, May sanoi.

Mayn mukaan uutta kansanäänestystä ei järjestetä, sillä siitä tulisi vaikea ennakkotapaus sen suhteen, miten Britanniassa suhtaudutaan kansanäänestyksiin. Hän lisäsi myös, ettei usko parlamentista löytyvän tarpeeksi kannatustakaan uudelle kansanäänestykselle.

Pääministerin mukaan kiperimmässä kysymyksessä Pohjois-Irlannin rajan hätäjärjestelystä (backstop) on mahdollista edistyä. May sanoi aikovansa keskustella asiasta kansanedustajien ja pohjoisirlantilaisen tukipuolueensa DUP:n kanssa ja viedä sitten keskustelujen tuloksen EU:hun.

DUP:lla on vain kymmenen parlamentaarikkoa, mutta ilman heidän tukeaan Mayn hallitus ei pysy kasassa. EU on toistanut jo moneen kertaan, ettei se aio enää avata erosopimusta.

May myös lupasi parlamentille aiempaa suurempaa roolia neuvotteluissa EU:n kanssa.

May tyrmäsi mediassa esiintyneet arvelut, että hallitus olisi valmis avaamaan Pohjois-Irlannin niin kutsutun pitkäperjantain rauhansopimuksen ratkaisun löytämiseksi.

EU-kansalaisten rekisteröitymismaksu pois

Mayn puheenvuoro ei sisältänyt paljoa uutta, vaikka pääministerin piti esitellä parlamentille vaihtoehtoista brexit-suunnitelmaa erosopimuksen kaaduttua äänestyksessä viime viikolla. Ainoa selkeästi uusi asia oli lupaus, että Britanniaan asettuvilta EU-kansalaisilta ei peritä aiemmin kaavailtua 65 punnan maksua anomuksen tekemisestä.

Lisäksi May vakuutteli, että työntekijöiden oikeuksiin tai ympäristösäädöksiin ei ole luvassa takapakkia EU-eron yhteydessä.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn huomauttikin, että Mayn suunnitelma muistutti Päiväni murmelina -elokuvaa, jossa samat tapahtumat toistuvat joka päivä. Corbynin mukaan May ei tunnu ymmärtävän, että brexit-sopimus kärsi murskatappion parlamentin äänestyksessä jo viime viikolla eikä se enää ole pelastettavissa.

Mayn erosuunnitelma hävisi viime viikolla äänestyksen 230 äänellä.

Kansanedustajilla on nyt mahdollisuus esittää omia ehdotuksiaan brexitin toteuttamiseen. Ehdotuksista äänestetään 29. tammikuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .