Britannian Theresa May nieli kyyneleitä ja ilmoitti eroavansa – uudeksi puoluejohtajaksi ehdolla olevan ex-ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan EU-ero on nyt toteutettava

Britannian pääministeri Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta perjantaina 7. kesäkuuta. Hän jatkaa pääministerinä kunnes uusi johtaja on valittu. May on siis yhä pääministeri, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee Britanniassa kesäkuun alussa.

–  Kadun ja tulen aina katumaan syvästi sitä, etten kyennyt toteuttamaan brexitiä, May sanoi virka-asuntonsa edustalla Downing Streetillä.

Aivan lausuntonsa lopuksi liikuttunut May kertoi ääni murtuen pääministerin viran hoitamisen olleen hänelle suuri henkilökohtainen kunnia. Hän muistutti olleensa vasta toinen, mutta ei varmasti viimeinen nainen Britannian pääministerinä.

Paine Mayn erolle kasvoi merkittävästi viime päivinä sen jälkeen kun hänen omat puoluetoverinsa nousivat kapinaan hänen tuoreinta brexit-suunnitelmaansa vastaan.

May on yrittänyt pitää hengissä ja kuorruttaa uudelleen erosopimustaan, jonka parlamentti on jo kolmesti hylännyt. Myös kompromissiyritykset oppositiossa olevan työväenpuolueen kanssa ovat kariutuneet tuloksettomina.

–  Uskon, että oli oikein jatkaa, vaikka onnistumisen mahdollisuudet vaikuttivat vähäisiltä. Nyt minulle on kuitenkin selvää, että on maan edun mukaista, että yrittämistä jatketaan uuden pääministerin johdolla, May sanoi.

Uusi johtaja selvillä 20. heinäkuuta mennessä

Kisa konservatiivipuolueen seuraavasta johtajasta alkaa virallisesti Mayn eron jälkeen. Puolueen mukaan uuden johtajan ja siten myös pääministerin nimi pitäisi olla selvillä ennen parlamentin kesätaukoa eli 20. heinäkuuta mennessä.

Ehdokasnimitykset vahvistetaan puolueen mukaan kesäkuun puoliväliin mennessä. Mukaan on jo ilmoittautunut entinen Lontoon pormestari ja ulkoministeri Boris Johnson. Kovaa brexitin kannattajaa pidetään tällä hetkellä ennakkosuosikkina.

Johnson kiitteli aiemmin kovin sanoin arvostelmaansa Mayta "stoalaisesta" työstä Britannian ja konservatiivipuolueen hyväksi.

–  Nyt meidän on aika noudattaa hänen kehotustaan: yhdistyä ja toteuttaa brexit, Johnson tviittasi.

Eilen pidetyissä EU-vaaleissa suurvoittoon matkalla olevan uuden brexit-puolueen Nigel Farage puolestaan totesi Mayn arvioineen väärin ilmapiirin puolueessaan ja koko Britanniassa. Hänen mukaansa konservatiivipuolueesta on joutunut lähtemään jo kaksi johtajaa, jotka ovat olleet perimmiltään EU-myönteisiä.

–  Puolue joko ottaa tästä opikseen tai kuolee, Farage tviittasi.

Johnsonin lisäksi mahdollisia nimiä Mayn seuraajaksi ovat myös muun muassa ulkoministeri Jeremy Hunt, sisäministeri Sajid Javid, alahuoneen johtajan paikalta eronnut Andrea Leadsom sekä entinen brexit-ministeri Dominic Raab.

Brexit voi vielä lykkääntyä ensi vuoden puolelle, veikkaa tutkija

Britannian EU-eron määräpäivä voi vielä lipsua tämän vuoden lokakuulta ensi vuoden puolelle, uskoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen yliopistotutkija Timo Miettinen.

–  Jatkoaikaa voidaan teoriassa myöntää vielä kerran (ensi vuoden) maalis–huhtikuulle asti. Se johtuu siitä, että EU:n rahoituskehys seuraavalle seitsemälle vuodelle on määrä saattaa maaliin huhti–toukokuun Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Ensi vuoden Eurooppa-neuvostossa asetetaan unionin rahoituskehys vuosille 2021–2027. Miettisen mukaan tuolloin viimeistään EU:n on tiedettävä, osallistuuko Britannia kehyksen maksamiseen.

–  Se on kova takaraja. Britannialla on mahdollisuus blokata budjetin läpivienti, koska se vaatii (jäsenmaiden) yksimielisyyden, tutkija sanoo.

Nykyinen brexitin määräpäivä lykättiin lokakuun loppuun Miettisen mielestä siksi, että Euroopan uuden komission on määrä aloittaa työnsä marraskuussa. Miettinen uskoo kuitenkin, että tuosta takarajasta voidaan vielä joustaa.

–  Siinä haluttiin, ettei Britannia tule enää sitä komissaaripeliä sotkemaan. Näkisin kuitenkin, että se on pienempi paha järjestelmän näkökulmasta kuin ne riskit, jotka liittyvät budjetin läpivientiin.

Pääministerin vaihtuminen voi johtaa myös uusiin vaaleihin

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti perjantaina eroavansa puolueensa johdosta kesäkuussa. Samalla hän luopuu myös pääministerin tehtävästä sitten, kun hänen seuraajansa puolueen johtajana on valittu. Mayn eropäätöksen taustalla olivat Miettisen mukaan Mayn oman puolueen kapinamielisten määrä.

–  Näyttää ilmeiseltä, että konservatiivipuolueen sisällä on hyvin suuri joukko kapinoitsijoita, jotka eivät halua äänestää sopimusta läpi parlamentissa, ja oikeastaan heidän määränsä on vain kasvanut, Miettinen sanoo.

Maan pääministerin vaihtuminen voi tietää suunnanmuutosta maan johdossa, mutta se ei Miettisen mukaan vaikuta ongelman perimmäiseen syyhyn, joka on parlamentin jumitilanne.

–  Voi olla, että uusi johtaja ottaa kokonaan uuden linjan, esimerkiksi jos Boris Johnson tulee ja alkaa voimallisesti ajamaan kovaa brexitiä. Siinä edessä on kamppailu parlamentin kanssa, Miettinen sanoo.

Konservatiivipuolueen uuden johtajan ja seuraavan pääministerin valitsemisen jälkeen parlamentaariseen jumitilanteeseen saatetaan vielä hakea apua järjestämällä uudet vaalit, tutkija arvelee.

–  Se olisi yksi tapa ratkaista parlamentaarinen jumitilanne, koska puolueet joutuisivat miettimään, mikä yhteinen linja. Toinen vaihtoehto on uusi kansanäänestys (EU-erosta). Uudet vaalit ja uusi kansanäänestys ovat suurin piirtein yhtä todennäköisiä. Brittiläiset think-tankit (ajatushautomot) antavat molemmille suurin piirtein 20 prosentin todennäköisyyden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.