Britannian kuninkaallinen kriisi on ohi, ainakin hetkeksi – prinssi Harrylle ja Meghanille on sovittu siirtymäajasta, lopullisia päätöksiä odotetaan lähipäivinä

Kuninkaallinen perhe teki välttämättömimmän ja pääsi maanantaina ainakin julkisesti sovintoon prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tulevaisuudesta.

Aivan ensimmäiseksi sovelletaan siirtymäaikaa, jonka pituutta ei tuoreeltaan kerrottu. Sen sijaan Buckinghamin palatsin julkistamassa kuningatar Elisabetin lausunnossa todetaan, että lopulliset päätökset tulevaisuudesta tehdään lähipäivinä.

Lausunnon mukaan muu kuningasperhe olisi toivonut Harryn ja Meghanin työskentelevän täysiaikaisesti kuninkaallisen perheen jäseninä, mutta perhe kunnioittaa pariskunnan halua elää itsenäisempää elämää. Ainakin julkisesti sovinto syntyi hyvässä hengessä, sillä lausunnossa kerrotaan perheen sisäisten keskusteluiden olleen rakentavia.

–  Sekä perheeni että minä tuemme Harryn ja Meghanin toivetta aloittaa uusi elämä nuorena perheenä, kuningattaren lausunnossa sanotaan.

Kuningattaren viestiä arvioitiin hetimmiten poikkeuksellisen henkilökohtaiseksi, sillä hän viittasi useaan otteeseen perheeseensä ja pojanpoikaansa.

–  Vaikka lausunto on ehkä mennyt virallisen prosessin kautta, kuningatar puhuu siinä kansalle perheestään ja siitä välittyvät hänen huolenaiheensa ja tuntemuksensa, arvioi historioitsija Robert Lacey BBC:lle.

Talouskysymykset yhä auki

Harry ja Meghan eivät aio tukeutua julkisiin varoihin tulevan elämänsä rahoittamisessa, vahvistaa myös kuningattaren lausunto. Yksityiskohtia rahoituksesta ei eritellä.

Tämä lienee yksi asioista, joihin palataan lähiaikoina. Pariskunta on kertonut tavoittelevansa taloudellista riippumattomuutta, mutta sen järjestäminen ei ole aivan yksinkertaista.

Herttuaparin julkisuusarvo on huomattava ja sillä olisi teoriassa mahdollisuus tehdä monia rahakkaita sopimuksia. Vetäytymispäätöksestä huolimatta Harry ja Meghan ovat edelleen kuningasperheen jäseniä, joiden ei pidetä sopivana ansaita rahaa yksityisen elämänsä rahoittamiseksi.

Pariskunta todennäköisesti joutuu valitsemaan tarkoin yhteistyökumppaninsa ja hankkeet, joihin se osallistuu. Tuloista osa voitaisiin osoittaa Harryn ja Meghanin hyväntekeväisyysprojekteihin. Tämäntapainen järjestely voisi olla helpommin hyväksyttävissä kuin pelkkä hyötyminen titteleistä ja asemasta.

Kansalaiset tiukkoina

Daily Mail -lehden teettämässä kyselyssä noin 75 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että pariskunta ei jatkossa voisi vastaanottaa minkäänlaista taloudellista tukea kuninkaallisilta tai veronmaksajilta. Vain kolmetoista prosenttia vastaajista hyväksyisi moiset tuet.

Pariskunta asuu vastedes Kanadassa ja Britanniassa. Kuningattaren lausunnossa ei kerrota, miten pariskunta aikoo jakaa aikansa kahden mantereen välillä, eikä sitä, missä he tarkkaan ottaen asuvat ja kenen kustannuksella ja miten esimerkiksi turvajärjestelyt rahoitetaan.

Parin Windsorin-kotia remontoitiin hiljattain veronmaksajien rahoilla. Remontti maksoi liki kolme miljoonaa euroa. Daily Mailin teettämän kyselyn vastaajista noin 60 prosenttia oli sitä mieltä, että pariskunnan tulisi maksaa takaisin remonttirahat.

Kuningattaren lausunto päättyy toteamukseen, että edessä on vielä monimutkaisia kysymyksiä ratkaistavaksi ja että työtä on vielä tehtävänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Elokuvamoguli Weinsteinin raiskausoikeudenkäynnissä avauspuheenvuorot – luvassa syytetyn ja naisten sähköpostien käsittelyä sekä "brutaaleja ristikuulusteluja"

Räjähdysten sarja jatkuu Ruotsissa, tällä kertaa räjähti asuintalossa Norrköpingissä

Uusi koronavirus on tappanut jo yhdeksän – Kiinan viranomaiset varoittavat leviämisestä

Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin alkajaisiksi 13 tunnin vääntö säännöistä – republikaanit äänestivät kumoon demokraattien yritykset saada nähtäväksi Valkoisen talon dokumentteja

YK:n tuvallisuusneuvosto kehottaa Libyan kriisin osapuolia nopeaan tulitaukoon

Hillary Clinton hyökkää Bernie Sandersia vastaan uudessa dokumentissa – "Kukaan ei pidä hänestä"

Israelin joukot ampuneet kolme uhkaavasti käyttäytynyttä palestiinalaista – Israelin mukaan sen sotilaita heitettiin räjähteellä

Yhdysvalloissa havaittu ensimmäinen uuden koronaviruksen tartunta – kolmekymppisen miespotilaan tilaa kuvataan hyväksi

Yhdysvalloissa havaittu ensimmäinen uuden koronaviruksen tartunta

Venäjä julkisti uuden hallituksensa kokoonpanon – ulko- ja puolustusministeri säilyttivät salkkunsa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.